Konut için Ödenen Vergiler Nelerdir?

Hesap makinası üzerinde minyatür ev

Kendi evinin sahibi olup kira yükümlülüğü olmayan birçok kişi olduğu gibi, gayrimenkulü sadece yatırım için tercih edenler de bulunmaktadır. Ev sahibi olmak çoğu kişi için cazip bir hedef olsa da, hem ev satın alım aşamasında hem de sonrasında yerine getirilmesi gereken birtakım gereklilikler bulunmaktadır. Yeni ev sahibi olan çoğu kişi konut için ödenen vergilerin hangileri olduğunu merak etmektedir. Yazımızda ödenmesi gereken vergilerin tümüne dair detaylı bilgi vereceğiz.

Ev için Ödenen Vergiler Nelerdir ve Ne Zaman Ödenir?

Ev sahibi olan kişilerin belirli dönemlerde ödemekle yükümlü olduğu bazı ev vergileri bulunmaktadır. Buna göre konut sahipleri tarafından ödenmesi gereken vergiler şu şekildedir:

Kira Gelir Vergisi: Konutun kiraya verilmesi durumunda ödenmesi zorunlu olan kira gelir vergisinin söz konusu konutta kendiniz yaşıyorsanız ödenmesine gerek yoktur. Kira gelir vergisi her yıl Mart ve Temmuz aylarında eşit şekilde ödenmektedir. Ödenecek olan vergi tutarı ise, yıllık elde edilen kira gelirine göre belirlenmektedir. Buna göre eğer yıllık kira geliri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her sene açıklanan istisna tutarından düşük olursa, vergi ödemenize gerek kalmaz.

Çevre Temizlik Vergisi: Ev satın alındığı zaman çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisinin ödenmesi gerekmektedir. Çevre temizlik vergisi, belediyeler tarafından sunulan temizlik hizmetlerinin giderlerini karşılamak amacıyla alınan bir vergidir. Diğer yandan bu vergi, evden yararlanan kimseler için geçerlidir. Konutta ev sahibi oturuyorsa ev sahibi tarafından, kiracı oturuyorsa kiracı tarafından ödenmektedir. Çevre temizlik vergisi tutarı, su faturasına yansıtılmaktadır.

Değer Artış Kazancı Vergisi: Diğer vergilerden farklı olarak belirli aralıklarda ödenmesi gerekmeyen değer artış kazancı vergisi, konut alış tarihinden itibaren 5 sene içinde yeniden satılırsa ödenmektedir. Bu durumda eğer evinizi satın aldıktan sonraki 5 sene içerisinde satış yapmadıysanız, bu vergiyi ödemeniz gerekmez. Değer artış kazancı vergisi hesaplaması evin alındığı tarihteki fiyatına ve daha sonra yapılan satıştaki fiyatına bakılarak hesaplanır. İki tutar arasında fark varsa, konuttan kar edildiği için devlet vergi almaktadır.

Emlak Vergisi: Taşınmaz mallar için her yıl iki defa eşit miktarda ödenen emlak vergisi, hem fiziksel hem de online olarak ödenebilmektedir. Eğer evinizi yeni aldıysanız emlak vergisini bir sonraki sene ödemeniz gerekmektedir. Diğer yandan ilk defa emlak vergisi ödeyecek olan kişilerin mülk adresinin bulunduğu belediyeye şahsen başvurması gerekmektedir.

Kimler Konut Vergisinden Muaftır?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Gayrimenkuller için ödenen vergilerden biri olan konut vergisi söz konusu olduğunda bazı vatandaşlar vergi ödemekten muaf olmaktadır. Buna göre emlak vergisi muafiyeti aşağıdaki koşullarda gerçekleşebilir:

  • Hiçbir geliri olmayan işsiz vatandaşlar
  • Herhangi bir geliri olmayan ev hanımları
  • Şehit ve gazi yakını olan vatandaşlar
  • Engelli bireyler
  • Herhangi bir emekli yakını vefat etmiş olan vatandaşlar

Konut vergisinden muaf olmak için yukarıdaki durumlardan herhangi birini gösteren belgenin ilgili birimlerle paylaşılması yeterli olacaktır. Diğer yandan ev vergisi muafiyeti için kişinin ikinci bir evinin olmaması, mevcut evinin ise 200 metrekareden küçük olması gerekmektedir.

Konut Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Konut vergisi ödeyecek olan kişiler çoğu zaman ne kadar ödeme yapacaklarını merak etmektedir. Emlak vergisi hesaplaması söz konusu olduğunda gayrimenkulün değeri dikkate alınmaktadır. Diğer yandan taşınmazın satış esnasında belirlenen rayiç tutarının yanı sıra, taşınmazın cinsi ve bulunduğu il de konut vergisi hesaplamasında dikkate alınmaktadır. Buna göre konut ve arazi sahibi olanların binde 1 oranında, mesken dışı bina sahiplerinin binde 2 oranında ve arsa sahiplerinin ise binde 3 oranında vergi ödemesi gerekmektedir.

Emlak Vergisi Ödemesi Nereye Yapabilir?

Emlak ve diğer vergi türlerini ödemek için evinizin kayıtlı olduğu belediyelere vergi borçlarını ödemek mümkündür. Diğer bir ödeme alternatifi ise vergi daireleridir. Vatandaşların vergi dairelerindeki yoğunluklar nedeniyle sıra beklemelerini önlemek amacıyla Gelir İdaresi Daire Başkanlığı tarafından sunulan online vergi ödeme hizmetinden de faydalanarak ödeme gerçekleştirebilirsiniz.

Emlak Vergi Borcunuzun Olup Olmadığını Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Emlak veya kira gelir verginiz olup olmadığını öğrenmek için e-devlet hizmetinden vergi borçlarınızı kontrol edebilirsiniz. E-devlet şifresiniz yoksa, PTT şubelerinden e-devlet şifresi edinebilirsiniz. Vergi borçlarınızı sorgulatmak için kullanabileceğiniz bir diğer alternatif ise Gelir İdaresi Daire Başkanlığı online sitesidir.

Bunları da beğenebilirsin