2020 Yılında Kira Gelir Vergisi Ne Kadar Olacak?

Yeni yıl ile birlikte her alanda olduğu gibi vergilerde de değişimler bizleri bekliyor. 2020 yılına girerken ödeyeceğimiz vergilerdeki yeni düzenlemelerden şimdiden haberdar olmak en iyisi. Konut ya da dükkân kiralayarak gelir elde edenlerin en temel vergisi olan kira gelir vergisi 2020 yılında ne olacak peki? Kira gelir vergisi ödeyen iki milyona yakın vatandaş var. Önümüzdeki sen ödemeniz gereken vergi için belirlenen değerlerde ne gibi değişiklikler olacağını biliyor musunuz?

Kira Gelir Vergisi Nedir?

Konut, mülk ya da taşıt gibi değerli bir malınızın kullanım hakkını belirli bir süre için bir bedel karşılığında başka kişilere aktarmanız durumunda kira geliri elde etmiş olursunuz. Bu gelir de belli kurallar içerisinde vergiye tabidir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kimler Kira Gelir Vergisi Öder?

Kira gelirlerinde belirlenmiş miktarın üstünde kazanç sağlayanların beyanname ile bu kazançlarını devlete bildirmeleri gerekir. Gelir işleri daire başkanlığı 2019 yılında istisna tutarını 5400 TL olarak belirlemişti. Yani yıl içerisinde kira geliriniz bu değerden yüksek ise beyanname vermekle yükümlüsünüz. Fakat her beyanname veren kira gelir vergisi öder diye bir kural yok. Maliye bakanlığına elde ettiğiniz kira geliri yanında giderlerinizi gösterebilirsiniz. Gelirinizin fark çıkarmaması durumunda vergi ödemeniz gerekmez. Kira gelirlerinizin giderlerinizden fazla olması halinde ise bir sonraki senenin Mart ve Temmuz aylarında vergi ödemeniz gerekir.

2020 Yılı Kira Gelir Vergisi Ne Kadar Olacak?

Açıklanan yeni vergi paketi ile 2020 senesi için kira gelirinde istisna tutarları belirlendi. Yeniden değerlendirme oranı yüzde 22,58 olarak açıklandı. Bu demek oluyor ki geride kalan yılda 5400 TL olan miktar 2020 yılı için 6600 TL olarak karara bağlanmış durumda. Yani aylık 550 TL ve altı kira geliri elde edenler beyannamede bulunmak ya da vergi ödemek zorunda değiller. Bu verginin hesaplanması için konut gelirinden konut kira istisnası değerinin ve yüzde on beş götürü giderinin düşülmesi yeterlidir. Çıkan değerden vergi oranı ile ödenecek tutar belirlenebilir. Örneğin 2019 senesinde aylık 1500 TL gelir vergisi elde ediyorsunuz. O halde yılda 18000 TL kira toplamışsınız. Bundan 5400 TL konut kira istisnası düşülürse 12600 TL kalır. Bu değerin yüzde 15 götürü gideri de düşülürse 10710 TL vergiye tabi kazancınız olmuş demektir. Burada ödeyeceğiniz tutar 1607 TL’dir.

Bunları da beğenebilirsin