5 Adımda Kredi Kartı Nasıl Doğru Kullanılır?

Smiling girl sitting on couch holding credit card buying goods shopping paying bills online, spend money use internet website feels satisfied, easy modern technologies usage digital payments concept

Kredi kartları bir mucize olarak görülebilir. Size dünyanın herhangi bir yerinde alışveriş yapma özgürlüğü sunar ve ardından harcadığınız tutarı belirli bir süre içinde taksitli şekilde ödersiniz. Bunun da ötesinde, kredi kartları doğru kullanıldığında farklı avantajlar sunabilir. Yanlış kullanıldığında ise, kredi kartları daha fazla borcunuz olmasına neden olabilir, kredi puanınızı düşürebilir ve gelecekte kredi kartı almanızı zorlaştırabilir.

Tüm ödemelerinizi zamanında yapın

Tek bir ödemede bile gecikme olması, kredi notunuzun düşmesine ya da daha sonra alacağınız kredilerde faiz oranlarında indirim yapılmamasına neden olabilir. Geç ödeme yapmak aynı zamanda faiz ödemeniz anlamına da gelir ve bu da cebinizden daha fazla para çıkmasına neden olur. Bunun olma olasılığını önlemek için, kredi kartınızı aldığınız anda otomatik ödeme talimatı oluşturun. Bu, ödemelerinizi zamanında yapmanızı sağlayacaktır.

Kredi kartını nakit çekmek için kullanmayın

Kredi kartınızı nakit çekmek için kullanırsanız, nakit avans ücreti ödemek zorunda kalırsınız. Bu, çektiğiniz miktarın %4’ü kadar olabilir ve ödenene kadar da ekstra faiz eklenebilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Asgari ödeme tutarından fazlasını ödeyin

Kredi kartınızı doğru kullanmak istiyorsanız, her ay asgari ödeme tutarından daha fazlasını ödemeye çalışın. Her ne kadar asgari ödeme tutarı aylık net ödemelerden düşük olsa da üzerine faiz eklenir ve ödemediğiniz miktar ise bir sonraki aya aktarılır. Bu da ilerleyen aylarda daha fazla ödeme yapmanız gerektiği anlamına gelir. Bu nedenle eğer mümkünse, aylık hesap özetinizde yer alan tüm bakiyeyi ödeyin. Mümkün değilse asgari ödeme tutarından fazlasını ödemeye çalışın.

Büyük alışverişler için kredi kartınızı kullanın

Kredi kartınızı anlık nakit ihtiyaçlar için değil, büyük alışverişlerde değerlendirin. Taksitli ödeme avantajından faydalanarak ihtiyaçlarınızı karşılayabilir ve taksitli ödeme sayesinde maddi anlamda zorluk yaşamak zorunda kalmazsınız. Market alışverişi ya da akşam yemeği için kredi kartınızı çok sık kullanırsanız ay sonunda beklediğinizden fazla harcama yaptığınızı fark edebilirsiniz.

Kredi kartınızı güvenli kullanın

Bir kredi kartınız varsa, kendinizi güvende tutmak ve herhangi birinin kartınızı sahtekarlıkla kullanmasını önlemek için aşağıdaki adımları izlediğinizden emin olun:
Tüm yapılan ödemelerin size ait olduğundan emin olmak için ekstrenizi kontrol edin. Size ait değilse, hemen bankanızla iletişime geçin.
Online bankacılık işlemlerini yaparken dikkat edin ve iş yerinizde bile olsa bilgisayarınızda bu işlemleri yaptıktan sonra hesabınızdan tamamen çıkış yaptığınızdan emin olun.

Bunları da beğenebilirsin