Açık Bankacılık Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Açık bankacılık terimini daha önce duymuş olsanız da, ne anlama geldiğiyle ilgili detaylı bilgiye ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Açık bankacılık, diğer genel geçer bilinen bankacılık hizmetlerine göre nispeten yeni bir finansal hizmettir. Yazımızda, açık bankacılığın ne olduğunu ve nasıl çalıştığını detaylı olarak açıklayacağız.

Açık Bankacılık Sistemi Nedir?

Açık bankacılık, banka dışı üçüncü taraf sağlayıcıların (TPP’ler), paylaşılan banka müşteri bilgilerini ve banka hesabı işlem verilerini kullanması anlamına gelir. Açık bankacılık, finansal verileri ve hizmetleri üçüncü taraflarla paylaşmak için API’leri (Uygulama Programlama Arayüzü) kullanmaktadır. Üçüncü taraflar genellikle bankanın müşterilerine, paylaşılan finansal verileri ve hizmetleri kullanan bir teknoloji, bir hizmet veya bir uygulama sağlar. Paylaşılan finansal veriler, banka müşterilerine ait hesap özetleri veya işlem kayıtlarını içerir. Bu veriler açık olarak sunulamaz, sadece müşterinin açık talebi üzerine paylaşılır. Açık bankacılık, bu tür rızaya dayalı paylaşımların gerçekleşmesi için teknolojik altyapıyı ve yasal çerçeveleri sağlar. Açık bankacılık, müşteri değerini, müşteri deneyimini ve sunulan bankacılık hizmetlerini artıran ortaklıklar yoluyla geleneksel finansal kurumlara fayda sağlayabilir. Açık bankacılık avantajları ise, aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Bilgi ve ödemeler dahil olmak üzere finansal hizmet türlerinde yenilik sağlaması,
  • Açık bankacılık sağlayıcıları için yeni pazar gelirleri yaratması,
  • Yapay zeka ve makine öğrenimini kullanarak daha fazla analitik ve karar verisi oluşturması,
  • Veri toplama ve daha fazla borç verenin karşılaştırması yoluyla bulunan daha iyi kredi koşullarına erişim sağlaması.

Açık Bankacılık Sistemi Nasıl Çalışır?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Açık bankacılık platformlarında veri paylaşımı, API’ler veya diğer yazılım entegrasyon yöntemleri kullanılarak çalışır. Bir API (Uygulama Programlama Arayüzü), veri alanlarını eşleyerek ve birbirine bağlayarak bir şirketin yazılımını üçüncü taraf yazılımlarla bütünleştirir.

İzin verdiğinizde, mali verileriniz bir finans kurumu veya bir üçüncü şahıs tarafından API aracılığıyla başka bir tarafça kullanılabilir hale getirilebilir. API teknolojisi, verilerinizi paylaşmaları için güvenli ve hızlı bir yol sağlar. 

Örneğin; banka hesabınızı, harcamalarınızı analiz eden bir bütçeleme uygulaması bankanızdan müşterilerine sunması için izin talep edebilir. Eğer buna izin verirseniz, mobil bankacılık uygulamanızı bütçeleme uygulamasına bağlayabilirsiniz. Bütçeleme uygulaması, harcama alışkanlıklarınızı görüp yorumlayabildiğinden, birikimlerinizi artırmanıza yardımcı olabilecek tasarruf hesapları gibi finansal ürünler kişiye özel önerebilir. Ayrıca açık bankacılık, fatura ödemeyi, para göndermeyi ve çevrimiçi alışveriş yapmayı daha kolay ve hızlı hale getirebilir.

Açık Bankacılık Servisleri Nelerdir?

Açık bankacılık henüz çok yeni bir oluşum olsa da, çoğu kişi bu yeni atılımın servislerini merak etmektedir. Açık bankacılık servisleri, temelde ödeme başlatma ve hesap bilgi servisleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Ödeme başlatma servisleri, satıcı ve banka müşterisi arasındaki ödemeyi yönetirken; hesap bilgi servisleri ise, finans teknolojilerinin banka müşterisinin hesaplarına farklı uygulamalar yoluyla erişmesini ifade etmektedir. 

Açık bankacılık söz konusu olduğunda, kullanıp kullanmama konusunda kararsız kalmanız normaldir. Elbette açık bankacılığı kullanmak, kişisel bir tercihtir. Mali durumunuzu yönetmek için üçüncü taraf uygulamaları kullanmaktan rahatsızlık duyuyorsanız, açık bankacılık size göre olmayabilir. Ancak, paranızı yönetmenin ve mali durumunuz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanın bir yolunu arıyorsanız, açık bankacılık faydalı olabilir. Her zaman olduğu gibi, finansal verilerinizin paylaşılmasına izin vermeden önce, her ürünü veya hizmeti kapsamlı bir şekilde araştırmalısınız. Böylelikle verilerinizin güvenliğini ilk elden sağlayarak sonrasında kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin