Ahzu Kabza Nedir?

Hukuk söz konusu olduğunda kullanılan bazı terimlerin anlamını bilmemek normaldir. Ancak herhangi bir hukuk terimine hayatınızın herhangi bir anında rastlamanız da mümkündür. Ahzu kabza terimi de hukukta sıkça kullanılan ve vatandaşların anlamını merak ettiği terimlerden biridir. Özellikle vekaletnamelerde verilen yetkilerden biri olan ahzu kabza nedir? Bu yetkinin detayları nelerdir? Yazımızda inceleyeceğiz.

Ahzu Kabza Ne Demek?

Hukuk dilinde bazı hakların ve alacakların tahsil edilmesi anlamına gelen ahzu kabza, kısaca bir bedelin tahsil edilmesi olarak açıklanabilir. Bir müvekkil avukatına tahsil işlemini yapabilmesi için yetki verdiğinde aslında ahzu kabza yetkisi vermiş olur. Bu sayede avukat müvekkili adına bazı hak ve alacakları tahsil edebilir. Avukata vekaletname verilirken ahzu kabza yetkisi de verilmelidir ki avukat alacakların tahsilini yapabilsin.

Ahzu Kabza Yetkisi Detayları

Ahzu kabza yetkisi müvekkiller aracılığı ile avukatlara verilen vekaletname ile geçerli olurken, çoğu kişi bu yetki ile alakalı detayları ve neler yapılabileceğini de bilmek istiyor.

Ahzu kabza yetkisi ile müvekkil adına resmi kurumlardaki para işlemleri gerçekleştirilebilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Ahzu kabza ile resmi makamlardan tahsil edilen ödemeler alınabilir.

Ahzu kabza yetkisi vekaletname ile düzenlenmelidir. Vekaletname noter tarafından düzenlenmeli ve içeriğinde mutlaka ahzu kabza yetkisi verildiğine dair ibare yer almalıdır.

Ahzu kabza yetkisine sahip olan kişi vekaletini almış olduğu adliyedeki mahkemelerde parasal işlemleri yürütebilir.

Vekaletnamesi olan yetkili icra ve iflas müdürlüklerinde para yatırma ya da ödemeleri alma yetkisine sahiptir.

Mahkeme dosyalarında fazladan yatırılan harçların iadesini alabilir.

Ahzu Kabza Sulh ve İbraya Ne Demek?

Ahzu kabza yetkisi söz konusu olduğunda noter işlemleri sırasında detay vererek bazı durumların istediğiniz şekilde düzenlenmesini sağlayabilirsiniz. Çoğu kişinin ahzu kabza yetkisi ile alakalı merak ettiği durumlardan biri de sulh ve ibraya olarak dikkat çekmektedir. Sulh ve ibraya temel olarak vekalet verilen kişiye dava açma, davadan ve temyizden feragat etme, karşı tarafla uzlaşma, feragati davalarda kabul ya da red yetkisinin verilmesi anlamına gelmektedir. Ahzu kabza yetkisi ile beraber bu yetkilerin kullanılmasını istemiyorsanız notere danışarak vekaletname için düzenleme talep edebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin