Akdi Faiz Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bankacılık işlemleri söz konusu olduğunda herkes faiz oranlarından haberdar olsa da, aslında uygulanan faiz türleri birbirinden farklı olabilmektedir. Kredi ya da kredi kartı borcu ödenmediğinde, bankalar ödenmemiş borç miktarı üzerinden faiz uygulaması yapmaktadır Aynı durum kredi çekerken de karşımıza çıkabilir. Her banka krediyi aynı faiz oranı ile sunmak zorunda değildir. Bu nedenle birçok kişi düşük faiz sunan bankalara yönelme eğilimindedir. Diğer yandan kredili mevduat hesabı da dahil olmak üzere eğer borçlarınızı zamanında ödemezseniz, bankanız bu borçlara faiz uygulayacaktır. Faiz türü olarak vatandaşların aklını karıştıran terimlerden biri de akdi faizdir. Yazımızda akdi faiz ile alakalı tüm merak edilenleri yanıtlamaya çalışacağız.

Akdi Faiz Nedir?

Akdi faiz; kredi kartının dönem borcu ödendikten sonra uygulanan bir faiz türüdür. Eğer kredi kartı borcunuzun yalnızca asgari tutarını öderseniz, geriye kalan borç üzerine akdi faiz uygulaması yapılmaktadır. Akdi faiz olarak uygulanabilecek en yüksek faiz oranı, her ayın sondan beşinci günü Merkez Bankası tarafından açıklanmaktadır. Akdi faiz, alışveriş ve nakit çekim faizi olarak da bilinmektedir.

Akdi Faiz Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Akdi faiz oranı, kredi kartı borcunun asgari ödeme miktarının ödenmesinin ardından kalan borç bakiyesine uygulanan faiz oranını ifade eder. Bu oran, kredi kartı borçlarının geri ödeme koşullarını belirleyen önemli bir finansal terimdir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu oranın belirlenmesinde ana rolü oynar ve piyasa koşullarına göre bu oranı düzenli olarak günceller.

Akdi faiz oranının hesaplanmasında, borcun vadesi ve türü gibi faktörler dikkate alınır. Özellikle borcun vade süresi, faiz oranının belirlenmesinde önemli bir etkendir. Kısa vadeli kredi kartı borçları genellikle daha yüksek akdi faiz oranlarına tabidir. Bu durum, borçların kısa sürede ödenmesi gerektiğinde bankaların riskini artırdığı için yapılmaktadır. Diğer yandan, borcun türü de faiz oranı üzerinde belirleyici bir faktördür. Kredi kartıyla yapılan nakit çekimler ve alışveriş işlemleri farklı faiz oranlarına tabi olabilir. Genellikle, nakit avans çekimleri için uygulanan akdi faiz oranı, alışveriş işlemleri için uygulanan orandan daha yüksektir. Bu, nakit çekimin daha riskli bir finansal işlem olarak görülmesinden kaynaklanmaktadır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Akdi Faiz Ne Zaman Başlar?

Kredi kartı dönem borcunun hesaplanarak ekstrenin kesildiği tarihte, akdi faiz uygulaması yapılmamaktadır. Akdi faiz uygulaması için, kişinin banka tarafından belirtilen son ödeme tarihine kadar asgari tutarı ödemiş olması gerekmektedir. Son ödeme tarihinden sonra da geriye kalan dönem borcuna akdi faiz uygulaması yapılmaktadır. Her ay için en yüksek uygulanabilecek akdi faiz oranı üzerinde bir orandan bankanızın faiz uygulaması söz konusu olamaz.

Akdi Faiz Günlük mü? Aylık mı?

Akdi faiz her banka tarafından, kredi kartı kullanıcılarına uygulanan bir faiz türüdür. Bu nedenle kredi kartı kullanıcıları, bu faiz türünün günlük mü yoksa aylık olarak mı uygulandığını merak etmektedir. Kredi kartının dönem borcunun tamamının değil, sadece asgari tutarın ödendiği durumlarda ortaya çıkan akdi faiz hesaplamasında, bankalar günlük uygulama yapmaktadır. Kredi kartının kalan dönem borcu üzerine sonraki ödeme tarihine kadar, günlük olarak akdi faiz uygulanmaktadır.

Akdi Faiz ile Günlük Faiz Arasındaki Farklar Nelerdir?

Akdi faiz ve günlük faiz arasındaki farklar şunlardır:

  • Akdi faiz, kredi kartı borcunun asgari ödeme miktarının ödenmesinden sonra kalan bakiyeye uygulanan faizdir. Akdi faiz, borcun asgari ödeme miktarının ödenmesi durumunda kalan tutara uygulanır. Gecikme Faizi: Kredi kartı borcunun son ödeme tarihinden sonra tamamen ya da kısmen ödenmemesi durumunda uygulanan faizdir. Gecikme faizi, ödeme tarihinin geçmesiyle birlikte devreye girer.
  • Akdi faiz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenir ve piyasa koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Gecikme faizi, genellikle kredi kartı sözleşmesinde belirtilir ve bankanın kendi politikalarına göre belirlenir.
  • Akdi Faiz borcun türüne (nakit çekim, alışveriş vb.) ve vadesine göre değişebilir. Genellikle, nakit çekimlerde daha yüksek oranlar uygulanır. Gecikme faizi ise borcun türüne ve vadesine göre değişiklik gösterebilir. Akdi faize göre genellikle daha yüksek oranlarda uygulanır.
  • Akdi faiz, kredi kartı borcunun zamanında ödenen asgari miktarından sonra kalan bakiyeye eklenir, böylece borç miktarını artırır. Gecikme faizi ise ödeme tarihi geçtikten sonra borca eklenir ve borcun toplam maliyetini daha da artırır.
Bunları da beğenebilirsin