Aktif Rasyosu Nedir?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından bankaların daha fazla kredi vermesinin önünü açan bir uygulama olarak açıklanan aktif rasyosu hakkında yapılan haberler merak uyandırdı. Buna göre aktif rasyosu denklemi ile bankaların gelirli oranlarda kredi vermesinin yanı sıra menkul kıymet alması ve TCMB ile swap (takas) yapmaları da isteniyor. 

Aktif Rasyosu Denklemi Hakkında Detaylar

Bu yazı ilginizi çekebilir

Koronavirüs döneminde ekonomideki olumsuzlukları en aza indirmek için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından uygulamaya koyulan aktif rasyosu denklemine göre bankaların topladıkları mevduat ile bu kaynakları değerlendirdikleri krediler, swap işlemleri ve menkul kıymetler arasında denge kurmalıdır. Yapılan açıklamaya göre aylık aktif rasyosu ortalamasının katılım bankaları için %70, mevduat bankaları için ise %90’ın altına düşmemesi gerekiyor. Buna göre mevduat toplamasına rağmen kredi verme konusunda isteksiz olan bankalar BDDK’nın yol haritasına göre belli cezalarla teşvik edilecek. 

Aktif Rasyosu Kaldırıldı mı?

Pandemi ile beraber ekonomik sorunların en aza indirilmesini amaçlayan aktif rasyosu, krediye ihtiyacı olan reel sektörü desteklemek amacıyla bir çıkış noktası olarak düşünülmüştü. 1 Ekim 2020 tarihinde aktif olarak kullanılmaya başlanan aktif rasyosu, normalleşme süreci aşamasında yeniden değerlendirilerek işlevini tamamladığı gerekçesi ile 31 Aralık 2020 tarihinde kaldırıldı.

Bunları da beğenebilirsin