Antioksidan Nedir, Ne İşe Yarar, Nelerde Bulunur?

Çoğu insan antioksidanları duymuştur ancak ne oldukları veya vücutlarındaki önemi hakkında hiçbir fikirleri yoktur. Antioksidanlar, öncelikle bitkilerde bulunan fitokimyasallardır. Bu fitokimyasallar arasında C vitamini, E vitamini, Selenyum ve beta-karoten de bulunur. Bununla birlikte, hücre içi antioksidan seviyeleri daha çok beslenme düzenine bağlı olarak oluşur.

Antioksidan Nedir?

Antioksidanlar; serbest radikallere karşı koyan, oksidatif stresi ve hücresel hasarı önleyen bileşiklerdir. Vücudumuz tarafından üretilebilir, beslenme yoluyla tüketilebilir veya takviye alımıyla elde edilebilirler. Oksidasyon, hücrelerde meydana gelen ve sonunda hücrelere zarar veren bir zincirleme reaksiyondur. Antioksidan ise, oksidasyon sürecini durduran bir moleküldür. Vücudumuz hücrelerden oluşur ve herhangi bir hücre hasarı tüm vücudun sağlığını olumsuz etkiler. Ancak antioksidan hücreleri sağlıklı tutabilen oksidasyon sürecini sonlandırmaya yardımcı olduğundan bedensel sağlık açısından önemli işlevleri vardır.

Antioksidanların Faydaları Nelerdir?

Antioksidan açısından zengin olan besinler sadece hücreler için değil aynı zamanda cilt için de birçok faydası vardır. Antioksidanlar, erken yaşlanmayı önleyen ve cildin gençliğini korumasına yardımcı olan cilt sağlığı için temel bileşenlerdir. Aynı zamanda antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerin olumsuz etkilerini nötralize etmede önemli bir rol oynamaktadır. Antioksidanın faydaları arasında şunlar bulunur:

  • Kanser riskinin azalmasını sağlar.
  • Görme kaybı oluşumunu engeller.
  • Genel sağlığa olan olumlu etkileri nedeniyle hastalıklara yakalanma riskini engeller.

Antioksidan Nelerde Bulunur?

Antioksidan bakımından yüksek olan besinlerin tüketilmesi genel sağlık için oldukça faydalıdır. Bazı yaygın antioksidanlar arasında C vitamini, E vitamini, beta karoten, A vitamini ve selenyum bulunur. Antioksidan oranının yüksek olduğu besinler ise sizin için aşağıda sıraladık:

Limon: Bu meyvede güçlü bir antioksidan kaynağı olan C vitamini bulunur. Limon zengin bir antioksidan kaynağıdır. Limonda bulunan antioksidan, saçınız ve cildiniz için oldukça faydalıdır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Çilek: C vitamini açısından zengin olan çilekteki antioksidan, vücuda zarar veren serbest radikalleri yok ederek bağışıklığı artırır. Düzenli olarak günlük bir kase çilek tüketimi, birçok hastalığa karşı koruma sağlar. 

Fındık: Fındık, zengin bir E vitamini kaynağıdır ve vücudunuz için en iyi besin takviyesidir. E vitamini, C vitamininden farklı olarak, karaciğerde yağ ile birlikte vücutta depolanabilir.

Brokoli: C vitamini dışında brokolide selenyum bulunmaktadır. Selenyum, insan vücudunun hücre kaybıyla savaşmasına yardımcı olur. Salata veya çiğ olarak yenebilir, yemeği yapılabilir veya haşlanarak da yenilebilir.

Yumurta: Yumurta, dünya çapında en çok tercih edilen besinlerdendir. Doktorlar her gün bir yumurta tüketilmesini tavsiye ediyor. İçinde bulunan E vitamini oksidasyon sürecini sonlandırmak için gereklidir.

Balık: Balıklarda bulunan yüksek miktarda selenyum ve antioksidan, vücut hücrelerinin herhangi bir şekilde hasar görmesini önlemeye yardımcı olur. Vücuda yeterli miktarda antioksidan sağlamak için farklı balık türleri de tüketilebilir.

Esmer pirinç: Esmer pirinç çok düşük kalori içeriğine sahiptir ve glutensizdir. Ayrıca esmer pirinçte bulunan polifenol adı verilen güçlü bir antioksidan, oksidasyon sürecini önlemeye yardımcı olur.

Fasulye: Fasulyede sistein adı verilen ve serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olan bir antioksidan vardır. Ayrıca fasulye, yağ içermemesi nedeniyle insan sağlığı için gerekli olan iyi bir besin kaynağıdır.

Karpuz: Popüler olarak sıklıkla tüketilen karpuz, aynı zamanda önemli bir antioksidan kaynağıdır. Zengin bir glutatyon kaynağı olan karpuz, hücreleri toksinlerden korur. Bunun dışında çok iyi bir C vitamini kaynağıdır ve antioksidan özelliği vardır.

Kırmızı şarap: Koyu renkli üzümlerden hazırlanan kırmızı şarap, polifenol adı verilen yüksek miktarda antioksidan içerir. Bu nedenle, insan vücudundaki oksidasyon süreciyle mücadelede yardımcı olur.

Gıdaların yanı sıra, bazı baharatlar da zengin antioksidan kaynakları olarak işlev görür. Antioksidan bakımından yüksek içeriğe sahip bazı baharatlar arasında ise karanfil, tarçın, zerdeçal, kimyon, kakao, kekik ve zencefil öne çıkmaktadır.

Bunları da beğenebilirsin