Apartman Gürültü Yönetmeliği Nedir?

Bir arada yaşayan apartman ya da site sakinlerinin uyması gereken bazı toplum kuralları vardır. Bunlardan biri de binada yaşayan sakinleri rahatsız edecek şekilde gürültü yapmamaktır. Çoğu kişi aşırı gürültü yapan ve huzuru bozan komşularını şikayet edip edemeyeceğini merak ediyor. Bu noktada ise devreye apartman gürültü yönetmeliği girmektedir ki çoğu kişi bu yönetmelik konusunda fazla bilgiye sahip değildir.

Apartman Gürültü Yönetmeliği Detayları

Aslında apartman gürültü yönetmeliği adı altında yayınlanmış bir resmi mevzuat ya da yönetmelik bulunmamaktadır. Ancak 2017 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan Binaların Gürültüye Karşı Korunması Yönetmeliği’nin yanı sıra 2010 yılında yayınlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde ortak yapılar olarak dikkat çeken apartmanlarda rahatsızlık verici gürültünün önüne geçmek adına bazı kurallar belirlenmiştir.

Apartmanda Hangi Saatlerde Gürültü Yapılmaz?

Söz konusu yönetmeliklere göre uyulması gereken kurallar arasında apartmanda hangi saatlerde gürültü yapılmayacağı da belirtilmiştir. Buna göre mesai günleri olarak da bilinen hafta içi günlerinde saat 13:00 ile 15:00, gece ise 19:00 ile 07:00 saatleri arasında rahatsızlık yaratacak şekilde gürültü yapmak yasaktır. Aynı zamanda Pazar günü ve resmi tatil günleri de tüm gün boyunca istirahat vakti olarak belirtilmiştir. Ayrıca ilgili yönetmelikler kapsamında siteye veya apartmana özel “Gürültü Yönetmeliği” de hazırlanabilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Apartman Gürültü Yönetmeliği Kapsamı

İlgili kanun ve yönetmelikleri baz alınarak gürültü yönetmeliği metni kaleme alınabilir. Site ya da apartman yönetiminin yapması gereken bu işlemde uygulamaya geçirilebilen genel maddeler şu şekildedir;

  • Günün her saati gereksiz gürültü yapmaktan kaçınılması gerekir.
  • Özellikle akşam ve sabah erken saatlerde matkap gibi gürültüye neden olabilecek ev aletlerini kullanımı yasaktır.
  • Elektronik müzik aletlerinin sesi mutlaka oda içinde duyulacak şekilde açılmalı çok yüksek sesle dinlenmemelidir.
  • Daire içinde yapılacak tadilatlar mesai saatlerinde ve mesai günlerinde ya da apartman yönetiminin belirlediği saatler dahilinde yapılmalıdır.

Sürekli Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikayet Edilir?

Komşusu sürekli gürültü yapan kişiler çoğu zaman şikayet konusunda nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini merak etmektedir. Eğer komşunuz aşırı gürültü yapıyor ve sizi rahatsız ediyorsa polise şikayet edebilir ya da belediye zabıtasına başvurabilirsiniz. Zabıtaya da polise şikayet yapıldıktan sonra yetkililer gürültü yapan komşuya gerekli cezayı keser. Diğer yandan eğer gürültü devam ederse kat malikleri bir araya gelerek dava açma hakkı sahip olurlar.

Bunları da beğenebilirsin