Apartman ve Site Yöneticisinin Görevleri Nelerdir?

Kat maliklerine karşı sorumlulukları olan kişilere apartman ya da site yöneticisi adı verilmektedir. Apartmanlarda ya da sitelerde yaşanan sorunların çözümlenmesi için yöneticiler büyük bir öneme sahiptir. Sadece sorun çözümlenmesi için değil, yapılacak değişiklikler ya da verilmesi gereken kararlar için de yöneticilerin görevlerine uygun şekilde hareket etmesi gerekmektedir. 

Apartman ve Site Yöneticisinin Görevleri Nelerdir? 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Çoğu kişi aparman ya da site yöneticilerinin görevleri hakkında kafa karışıklığı yaşamaktadır. Genel olarak yöneticiler binanın genel yönetim işlerini yürütmekten, gerekli belgelerin saklanmasından ve bina defterini tutmaktan sorumludur. Aynı zamanda sitelerdeki mali gider ve gelirler de yöneticilerin görev alanı içindedir. Site ve apartman yöneticilerinin diğer görevleri ise şu şekildedir:

  • Kat malikleri kurulunda verilmiş olan her türlü kararın yerine getirilmesi.
  • Apartman ya da sitenin gayesine uygun bir şekilde kullanılarak korunması, onarım ve bakımı için gereken tedbirlerin alınarak uygulanması. 
  • Ana gayrimenkulün sigorta ettirilerek her türlü riske karşı koruma altına alınması. Aynı şey sitelerin ana bölümleri için de geçerlidir ve site yöneticisi tarafından yapılmalıdır.
  • Yönetim planında belirlenmiş olan zamanda genel yönetim işleriyle beraber korunma, onarım ve bakım işlerinin yanı sıra asansör, kalorifer, sıcak ya da soğuk hava işletmesi için belirlenmiş miktarda avans toplanması görevler dahilindedir. Aynı zamanda ana gayrimenkul sigortası için de gerekli olan ücretin bu avansa dahil edilmesi yöneticinin görevleri arasındadır. Avans için belirli bir zaman belirlenmemişse her takvim yılının ilk ayında belirlenmiş olan avans toplanmalıdır. Site ya da apartman için toplanmış olan avans söz konusu işlemlerin yapılmasının ardından biterse yeniden avans toplanması da yöneticinin görevlerinden biridir.
  • Site ya da apartmana dair tüm ödemelerin kabulü ile beraber yönetim dolayısıyla ortaya çıkan borçların ödenmesi yöneticinin görevlerindendir. Diğer yandan eğer kat malikleri tarafından yetkilendirilmişse bağımsız bölümlere ait kiralar da yönetici tarafından toplanmalıdır.
  • Apartman ya da siteyi ilgilendiren tüm tebligatların kabulünün yapılması.
  • Kat malikleri kurulunun gerektiği zamanda toplantıya çağrılması ve tüm gündem maddelerinin bu toplantıda görüşülmesinin sağlanması. 
  • Toplamış olduğu avanslar ve nakdi miktarları yatırmak, gerektiğinde ise almak için kurul tarafından belirlenmiş olan bir bankada kendi adına hesap açtırması yöneticinin görevlerinden biridir. Hesap açımı sırasında ana gayrimenkulün yönetici sıfatında olduğu belirtilmelidir.
  • Apartman ya da site genelinin korunması ve bakımı için gerekli tedbirlerin kat maliklerinin yararına olması durumunda onlar adına alınması yöneticilerin görevleri arasındadır. 
  • Kat mülkiyeti çerçevesinde borç ve yükümlülüklerini yerine getirmemiş olan kat maliklerine karşı icra ve dava takibinin yapılmasının yanı sıra kanuni ipotek hakkının kat kütüğü mülkiyetine tescil ettirilmesi. 
  • Ana gayrimenkulü ilgilendiren bir hakkın kaybına meydan vermeyecek şekilde gerekli tedbirlerin alınması da site ve apartman yöneticilerinin görevlerinden biridir.

Yukarıda yer alan tüm görevler yöneticiler tarafından gereğine uygun şekilde yerine getirilmelidir. Ancak bilinmelidir ki, apartman ya da site yöneticilerinin görev süreleri 1 yıldır. Diğer yandan kat malikleri kurulu tarafından aynı kişi, bir sonraki yıl için de yönetici olarak seçilebilir. Yönetici seçimleri her yılın Ocak ayında gerçekleştirilmeli ve oy birliği ile kimin yönetici olacağına karar verilmelidir. Yöneticilerin tümü yukarıda belirtilen görevleri yerine getirmekle beraber ilgili belgeleri de kayıt altına almalı ve sonraki dönemde seçilmemesi durumunda yeni yöneticiye devretmelidir.

Bunları da beğenebilirsin