Araç Kredisi Mi? İhtiyaç Kredisi Mi?

Araç almaya karar verdiniz fakat biriktirdiğiniz nakit para bu iş için yeterli değil. O halde bankaların kredi imkanlarını gözden geçirebilirsiniz. Bu durumda karşınıza önemli bir ayrım çıkacaktır. Araç kredisi mi yoksa ihtiyaç kredisi mi başvurmanız için en uygun kredi yöntemi olacaktır? Bu iki kredi türü de sizin için avantajlara ve eksikliklere sahip olabilir. Bu yüzden yapmanız gereken önce bütçenizi en doğru şekilde hesaplamak ve hangi kredinin size kazanç sağlayacağını belirlemektir. Kredi miktarınızı, vadesini, masraflarını ve ödeyeceğiniz faiz miktarını göz önünde bulundurarak bir karşılaştırma yapıp kararınızı bu şekilde verebilirsiniz.

Avantajlar – Dezavantajlar

İhtiyaç kredileri birçok farklı alanda en çok kullanılan kredi türlerindendir. Bu yüzden artan rekabet ortamı bankaları birbiri ile yarışmaya ve bazı dönemlerde faiz oranlarında indirime gitmeye itmektedir. Ayrıca ihtiyaç kredisi ile alınan aracınızda kasko zorunluluğu olmaması da kolaylık sağlayacaktır. En önemlisi de ihtiyaç kredisinde peşinat zorunluluğu bulunmamasıdır. Öte yandan İhtiyaç kredisi kullanırken aracı ya da başka bir mülkü ipotek göstermediğiniz için kredinin çıkma olasılığı da düşecektir. Aynı şekilde alacağınız kredi miktarı da araç kredisine kıyasla daha az olacaktır.
Araç kredileri zaten yalnızca araç satın almaya hedefli krediler oldukları için satıcı ve banka arasındaki bazı anlaşmalara da dayanarak faiz indirimleri ve uygun fiyatlar sunulabilmektedir. Araç satın almaya karar verdikten sonra yapacağınız araç kredisi başvurusunun ihtiyaç kredisine oranla kabul edilmesi çok daha muhtemeldir. Fakat araç kredileri araçların fiyatlarının tamamını karşılamaz, bu yüzden alıcının elinde bir miktar nakit para olması gerekir. Ayrıca krediyi alırken aracınızın üstüne ipotek konulacaktır. Aracı satmaya karar verirseniz önce kredi ödemelerini bitirip ipoteğini kaldırmanız gerekir.

Sıfır araç mı yoksa ikinci el araç mı alacaksınız?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Seçeceğiniz kredi türünü belirlerken önemli etkenlerden biri de satın almayı düşündüğünüz aracın sıfır mı yoksa ikinci el mi olduğudur. Bankalar kredilerini belirlerken almayı düşündüğünüz aracın durumunu da göz önünde bulunduracaktır. Hatta ikinci el araçlarda yaş sınırı ile karşılaşabilirsiniz kredi için bankaya gittiğinizde. Bu durumda araç kredisi değil ihtiyaç kredisi kullanmak bir çıkar yol olacaktır. Taşıt kredisi kullanmanın avantajlı olacağını düşünüyorsanız da kredinin vadesini yükselterek bankaları birlikte çalışmaya ikna edebilirsiniz.

Faiz oranları çok mu değişiyor?

Bankaların belirlediği faiz oranları genel değerler bakımından birbirleri ile benzerlik gösterecektir. Yalnızca bazen bazı bankalar taşıt kredileri için diğerlerini kıyasla daha uygun faizler ve avantajlı anlaşmalar sunabiliyor. Bunları takip ederek bütçenize uygun olup olmadıklarını belirlemeniz gerekir. İhtiyaç kredisi ya da araç kredisi çekmeniz durumunda ne kadar faiz ödeyeceğinizi de göz önünde bulundurarak seçiminizi yapabilirsiniz.

Birikiminiz çekeceğiniz kredinin yüzde kaçı?

Kredi türünüzü belirlerken elinizdeki birikimin miktarını ve almak istediğiniz aracın fiyatını kıyaslamak da faydalı olacaktır. Böylece bir yandan da ne kadar kredi çekmeniz gerektiğini görmüş olursunuz. Araç kredisi kullanmak için belirli bir miktar peşinat ödemesi yapmanızı bankalar şart koşacaktır. Genellikle aracın satış bedeline göre değişmekle birlikte bu oran yüzde elli ile yetmiş arasında belirlenir. Bu yüzden eğer satın almak istediğiniz aracın fiyatını dosdoğru kredi alarak ödemeyi düşünüyorsanız ihtiyaç kredisine yönelmeniz gerekir.

Bunları da beğenebilirsin