Aşı Kartı Nereden ve Nasıl Alınır? Aşı Kartı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Covid-19 salgını ile mücadelede en önemli adım olan aşılamanın yaygınlaşması ve çoğu kişinin ilk 2 doz aşısını yaptırmasıyla beraber aşı kartının nereden ve nasıl alındığına dair sorular sorulmaya başlandı. Aşı yaptıranların oluşturabileceği aşı kartı yurt dışı seyahatinden futbol maçına, kapalı alan etkinliklerinden iş başvurularına kadar birçok alanda kullanılabiliyor. Yazımızda aşı kartı sorgulama ve aşı kartının nasıl alınacağına dair detayları bulabilirsiniz.

Aşı Kartı Nedir?

Uluslararası düzeyde kabul gören aşı kartı, her ülkeden olan vatandaşlar için geçerlidir ve kişinin kaç doz aşı olduğunu göstermektedir. Aşı kartı üzerinde o ana kadar yapılmış olan aşıların içeriği, doz sayısı ve tarihleri de dahil olmak üzere birçok detay yer almaktadır. Aşı kartının alt kısmında yer alan karekod ile yurt dışı seyahatlerinde yetkililerin aşılanmaya dair detaylı bilgi alması sağlanmaktadır.

Aşı Kartı Nereden ve Nasıl Alınır?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Covid-19 için gerekli aşılarını olmuş olan vatandaşlar gerekli görülmesi halinde gösterebilmek için aşı kartının nereden nasıl alınacağını merak ediyor. Aşı kartı aslında dijital olarak oluşturulmaktadır ve eğer kişi isterse aşı kartının çıktısını alarak fiziki olarak da yanında taşıyabilir. Aşı kartı oluşturmak için hem e-Nabız hem de HES (Hayat Eve Sığar) uygulaması kullanılabilir.

HES uygulaması üzerinden aşı kartı oluşturmak için öncelikle uygulamaya giriş yapmanız gerekmektedir. Sonrasında ana ekranda yer alan “Kovid-19 aşı bilgilerim” kısmına tıklayarak ekranda karşınıza çıkacak “Aşı Kartlarım” kısmına dokunmanız lazım. Daha sonra karşınıza gelen ekranda “Aşı Kartı Oluştur” ibaresi çıkacaktır. Bu kısma tıkladığınızda aşı bilgilerinizin yer aldığı aşı kartınız oluşturulmuş olur.

E-Nabız uygulaması üzerinden de aynı şekilde aşı kartı oluşturmak mümkündür. Bunun için uygulamaya giriş yaptıktan sonra “Keşfet” menüsü altında yer alan “Aşı Takvimi” sekmesine tıklayın ve aşı kartınızı indirmek için “Elektronik Aşı Kartını PDF Olarak İndir” butonuna basın. Bu işlemin ardından aşı kartınız telefonunuza ya da bilgisayarınıza indirilecektir.

Aşı Kartı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Aşı kartı sorgulaması yapmak için HES uygulamasına giriş yaparak “Aşı Bilgilerim” kısmından aşı kartlarınızı görebilirsiniz. Aynı şekilde e-Nabız sistemi üzerinden de aşı kartınızı oluşturup oluşturmadığınıza bakabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin