Aşkın Sigorta Nedir?

Sigorta şirketleri tarafından işleme alınan sigorta türleri, hem maddi hem de manevi birçok duruma karşı koruma sağlar. Eviniz için doğal afet sigortası yaptırabilir, olası trafik kazalarını en az zararla atlatmak için trafik sigortası tercih edebilir ya da tedavi gerektiren durumlarda özel hastanelerden hizmet almak için özel sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. Çoğu vatandaş sigorta yaptırırken poliçede yer alan terimleri anlamayabilir. Bunların önüne geçmek için öncesinde detaylı bir araştırma yapmak önemlidir. En çok merak edilen sigorta terimlerinden biri ise aşkın sigorta olarak dikkat çekiyor. İlk bakışta bir sigorta türü olarak anlaşılsa da aşkın sigorta aslında ortada bir sorun olduğu anlamına geliyor. 

Aşkın Sigorta Ne Anlama Geliyor?

Kısaca sigorta bedelinin sigorta değerinden büyük olması anlamına gelen aşkın sigorta, aslında sigorta sözleşmesi yapılırken doğru belirlenmesi gereken hususlardan biri olan sigorta bedelinin yanlış yansıtılmasıyla ortaya çıkar. Sigorta bedeli bir ev ya da araba gibi sigortalanan kıymetin piyasa fiyatı anlamına gelir. Yani eğer sigortalanan şey zarar görür ya da çalınırsa ödenecek olan tutar sigorta bedeli olur. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Sigorta bedelinin sigorta değerinden büyük olması durumunda ise mala olası bir zarar gelirse hem eksik tazminat ödenir hem de sigortayı yaptıran kişi fazladan prim ödemesi yapmış olur. Bu duruma sigorta literatüründe aşkın sigorta denmektedir. Örnek vermek gerekirse; eğer 250 bin TL değerindeki bir malı sigortalanırken sigorta bedeli 350 bin TL olarak belirlenirse bu malın zarar görmesi durumunda piyasa fiyatı, yani 250 bin TL değerinde tazminat ödenecektir. Ancak sigortayı yaptıran kişi sigorta bedelinin yüksek olması nedeniyle 350 bin TL fiyata göre prim ödemesi yaptığından aslında zarara girmiş olur. 

Aşkın Sigorta Hangi Durumda Ortaya Çıkar?

Aşkın sigorta sigortalı kişinin değil, sigorta şirketinin amatör davranması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Sigorta sözleşmesi hazırlanırken bilgilerin doğru olarak belirtilmesi şarttır. Ancak amatör sigorta şirketlerinin sigorta bedelini yanlış hesaplaması sonucunda sigortalı kişi aşkın sigorta ile karşılaşır ve mağdur olur. Bu durumu yaşamamak için profesyonel sigorta şirketlerini tercih etmeniz önemlidir. Aynı zamanda sigorta yaptırmadan önce detaylı bilgi sahibi olmak için araştırma yapmanız da gerekir. Böylece kısa bir araştırma ile doğru tercihte bulunabilirsiniz.

 

Bunları da beğenebilirsin