Aylık Prim ve Hizmet Belgesi (APHB) Nedir?

Çalışanlar için sigorta primlerinin tam ve zamanında ödenmesi bir hayli önemlidir. Çalışma hayatında sigortalı olarak çalışmak, yasal zeminde kalmanın dışında her türlü güvence için en önemli basamaklardan biridir. Diğer yandan, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan farklı sosyal güvence sağlayan sigortalar mevcuttur. Çoğu zaman bu sigorta türleri arasında yer alan Aylık Prim ve Hizmet Sigortası, diğer sigortalarla karıştırılabilir. Çoğu kişi bu sigortayla ilgili bir belge olan Aylık Prim ve Hizmet Belgesi (APHB) konusunda detaylı bilgi almak istemektedir. Yazımızda APHB nedir ve ne işe yarar? gibi birçok sorunun cevabını vermeye çalışacağız.

Aylık Prim ve Hizmet Belgesi (APHB) Nedir? Ne İşe Yarar?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan farklı sigorta türlerinin bulunduğunu bir çok kişi detaylı bir araştırma sonrası öğrenmektedir. Aylık Prim ve Hizmet Sigortası da bu sigorta türlerinden biridir. İşveren tarafından çalışan için yapılan bu sigortada, kişinin hem günlük yaşamında, hem de iş hayatında güvence altına alınması sağlanmaktadır. Bu sigorta için verilen belge Aylık Prim ve Hizmet Belgesi olarak adlandırılır.

Aylık Prim ve Hizmet Sigortası işveren tarafından çalışanları güvence altına almak için yaptırılırken, bu terimle ilk defa karşılaşan kişiler bu sigorta türünün ne işe yaradığını merak etmektedir. APHB, iş hayatında yaşanabilecek herhangi bir olumsuz durumda, ortaya çıkacak masrafların sigorta tarafından karşılanmasını sağlar. Bu, hem çalışanların hem de işverenlerin mali yükünü hafifletir. Ayrıca, olası gecikmelerin hızla çözülerek iş süreçlerinin normale dönmesine katkıda bulunur. APHB, işçi ve işveren için mali güvenlik ve süreçsel verimlilik anlamına gelmektedir.

APHB E-Devletten Nasıl Bakılır?

Aylık Prim ve Hizmet Sigortası yapılan kişiler, hizmet belgesine nasıl ulaşabileceklerini ya da inceleyebileceklerini merak etmektedir. e-Devlet Kapısı sayesinde bu işlemi yapmak son derece kolaydır. Öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapmalı ve ardından arama kutucuğuna “e-Bildirge Aylık Prim ve Hizmet Belgesi” yazmalısınız. Karşınızdaki ekrana Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yönlendirme verilecek olan sayfa gelecektir. Bu sayfada yer alan “Uygulamaya Git” butonuna tıkladığınızda ise başka bir sayfaya yönlendirilirsiniz. Yönlendirilen sayfada Aylık Prim ve Hizmet Belgesi (APHB) detaylarına ulaşmak mümkündür.

Bu yazı ilginizi çekebilir

APHB Kimlere Verilir?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4. maddesi, APHB’nin hangi sigortalı gruplarına verileceğini açıkça tanımlamaktadır. İlgili maddede belirtilen sigortalı gruplar şu şekilde sıralanabilir:

  • 4/a Sigortalıları: Bu grup, 4/a maddesinde tanımlanan ve genellikle SSK sigortası altında olan kişileri kapsar. Bu sigortalılar, çeşitli işyerlerinde çalışan işçiler olarak tanımlanır ve bu kategoriye dahil olanlar “SSK’lı” olarak adlandırılır.
  • 4/b Sigortalıları: 4/b maddesinde tanımlanan bu sigortalılar, genellikle kendi adlarına ve hesaplarına çalışan bireylerdir. Bu kategoriye dahil olanlar arasında esnaflar, sanatkârlar, serbest meslek sahipleri, tarım işçileri, çobanlar ve ev hizmetlerinde çalışanlar bulunur.
  • 4/c Sigortalıları: 4/c maddesi, kamu görevlilerini kapsayan bir sigortalı grubudur. Bu kategori altında yer alan bireyler, devlet kurumlarında ve kamu sektöründe görev alan personeli ifade eder.

APHB Nasıl Düzenlenir ve Yer Alması Gereken Bilgiler Nelerdir?

Aylık Prim ve Hizmet Belgesi düzenlemek isteyen işverenler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanmış formdaki ilgili alanları doldurmalıdır. Söz konusu form, SGK tarafından temin edilir ve belgede yer alan boşluklardaki bilgiler de sabittir. Form doldurulduktan sonra kuruma yeniden iletilir ve belge hazırlanmış olur. Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde yer alması gereken değişmez bazı bilgiler bulunmaktadır. Bu nedenle APHB düzenlemesi yaparken işverenlerin bunlara dikkat etmesi gerekmektedir. Belgede mutlaka bulunması gereken bilgiler ise şu şekildedir:

  • İşverenin adı ve soyadı
  • İş yeri adresi
  • İşverenin iletişim bilgileri (GSM No ve e-posta adresi)
  • İşverenin T.C. kimlik numarası ya da vergi numarası
  • Çalışanın sosyal güvenlik sicil numarası
  • Çalışanın adı ve soyadı (ikinci bir soyadı bulunan çalışanların tüm soyadları belirtilmelidir)
  • Prime esas kazanç miktarı (formada belirtildiği gibi hak edilen ücretin yanı sıra “prim, ikramiye ve bu nitelikteki istihkak” gibi meblağlar ayrı ayrı yazılmalıdır)
  • Belgenin hazırlandığı ay içindeki işe giriş ve çıkış tarihleri (gün/ay olarak yazılmalıdır)
  • Çalışanın çalışmadığı gün sayısı (belgede “eksik gün” boşluğu kısmına yazılmalı ve eksik günün nedeni eklenmelidir)
Bunları da beğenebilirsin