BaaS (Servis Modeli Bankacılık) Nedir?

Bankacılık sektörü son birkaç yılda süregelen yeniliklerle birlikte bir nevi metamorfoz geçirdi. Fintech oyuncularının pazara girmesiyle, bu dönüşüm durdurulamaz hale geldi. Finansal hizmetler, yeni ürünler, kanallar, ortaklıklar ve fırsatlar yaratacak şekilde değişiyor. BaaS (Servis Modeli Bankacılık) ise bu noktada değişimin merkezinde yer alarak önemli bir rol oynuyor. Finansal hizmetlerde, Servis Modeli Bankacılık (BaaS) platformları, firmaların uygulama programlama arayüzlerini (API’ler) üçüncü tarafların geliştirmesi için açarak, hesap sahiplerine daha fazla finansal şeffaflık seçeneği sunduğu açık bankacılığın önemli bir bileşeni olarak ortaya çıkmaktadır. 

BaaS (Servis Modeli Bankacılık) Nedir?

Servis Modeli Bankacılık (BaaS), dijital bankaların ve üçüncü tarafların kendi iş altyapılarını API’ler aracılığıyla bir bankanın sistemine bağlamak için kullandıkları bir süreçtir. Bu, dijital bankaların veya üçüncü tarafların doğrudan bankacılık hizmetleri sunmasına olanak tanır. BaaS, markanın son müşterisinin bir ürün veya hizmet satın alırken bankacılık hizmetlerini aynı kaynaktan kolayca almasına aracı olur. 

Basitçe söylemek gerekirse, banka dışı işletmeler, kendi bankalarını kurmak veya banka satın almak zorunda kalmadan bankacılık hizmetleri sunabilir. Örneğin, en iyi e-ticaret yazılım geliştiricilerinden biri olarak gösterilen Shopify, bir dizi finansal hizmet (ödeme işleme, satıcılar tarafından avans provizyonu) sağlamak için bir BaaS yaklaşımı kullanır. Günümüzde bu faaliyeti destekleyen şirketler, gelirlerinin önemli bir kısmını da BaaS yaklaşımı sayesinde elde ediyor.

BaaS (Servis Modeli Bankacılık) Ne işe Yarar?

Bu yazı ilginizi çekebilir

BaaS ile bankalar ve lisanslı finansal kurumlar, sorunsuz iletişim sağlayan bir API (Uygulama Programlama Arayüzü) aracılığıyla banka dışı bir kuruluşun gömülü finansal hizmetlerine güvenli bir şekilde bağlanır. Müşterinin kredi alma, ödeme yapma, ürün finansmanı, kredi kartları veya dijital cüzdanlar dahil olmak üzere finansal hizmetler almak için farklı bir banka web sitesine gitmesi gerekmez. Aynı zamanda BaaS yönteminin işe yaradığı diğer durumlar da şu şekildedir:

  • BaaS, API odaklı tesisler sayesinde çapraz satış yetenekleri sağlayarak işletmeler için hem datayı daha iyi tanımaya, hem de yeni gelir kaynakları oluşturmaya yardımcı olur.
  • BaaS ile işletmeler iş mantığını ve verilerini bölümlere ayırabilir, uygulama oluşturma ve gönderme süresini kısaltabilir.
  • İşletmeler, üçüncü taraflarla birlikte kendi API’lerinden yararlanarak çok daha fazla yenilik yapabilir.
  • API ekosistemlerini kullanarak ürün ve hizmetler oluşturmak, müşteri tabanını büyük ölçüde artırabilir.

BaaS (Servis Modeli Bankacılık) Avantajları Nelerdir?

BaaS, farklı işletme, banka ve son tüketici kategorilerinin ihtiyaçlarını karşılamakta, bunun yanı sıra bir dizi fayda sağlamaktadır.

  • Bankalar için faydalar: BaaS, bankaların gelirlerini artırmaları için yeni fırsatlar sunmaktadır. Her şeyden önce, hizmetleri ve API’leri için komisyon ücreti alırlar. Bu nedenle bankaların %43’ü bu işbirliği modelini tercih etmektedir. İkinci olarak, fintech şirketleriyle iş birliği yaparak bankalar yeni pazarlara erişerek ve yeni müşteriler çekerek yeni gelir kaynakları bulacaktır. 
  • Banka dışı kuruluşlar için faydalar: Bankacılık dışı herhangi bir şirket ve fintech girişimi, ürünlerine finansal işlevsellik eklemek istiyorsa, ancak bunun için yeterli parası, deneyimi, bilgisi ve zamanı yoksa BaaS ile ilgilenecektir. Bir BaaS platformu satın almak, şirketin arayüzü ve iletişim kanallarını özelleştirmesine ve ayrıca iş süreçlerine odaklanmasına olanak tanır. Sonuç olarak, işletmeler ürünlerini daha hızlı piyasaya sürebilirler.
  • Tüketiciler için faydalar: Fintech şirketleri ile bankalar arasında BaaS modeline dayalı işbirliği, son kullanıcı için bir kazan-kazan durumudur. Müşteriler, ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayacak uygun ürün ve hizmetleri alacaklardır. Bankacılık teklifleriyle piyasaya ne kadar çok şirket girerse, tüketiciler o kadar çok seçeneğe sahip olacaktır. 
Bunları da beğenebilirsin