Bakıcı Sigortası Nedir ve Nasıl Yapılır?

Evdeki birçok iş için size yardımcı olabilecek kişileri yanınızda çalıştırmanız kendinizi çok daha rahat hissetmenizi ve zamanınızı doğru biçimde kullanmanızı sağlayarak size yardımcı olmaktadır. Çoğu çalışan ebeveyn çocuklarına bakması için evinde bakıcıya ihtiyaç duyabilir. Diğer yandan eğer yatalak hastanız varsa, hasta bakıcı çalıştırmak da, birçok anlamda bakım hizmeti için destek almanıza yardımcı olacaktır. Özellikle ilk defa bakıcı çalıştıracak olan kişiler, bakıcı sigortası hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Bakıcı sigortasının nasıl yapıldığı ve zorunlu olup olmadığına dair tüm detaylar yazımızda sizleri bekliyor.

Bakıcı Sigortası Nedir?

10 günden az ya da 10 günden fazla çalışan bakıcılar için yaptırılan sigorta türü bakıcı sigortası olarak bilinmektedir. İşveren konumunda olan ve bakıcı çalıştıran kişiler, bu sigortayı yaptırmaktadır. 2015 yılından itibaren ev hizmetlerinde çalışanlar için yapılmaya başlanan bakıcı sigortası ile hem çalışan kişi meydana gelebilecek iş kazalarına karşı korunmuş oluyor, hem de kayıtdışı ekonominin önüne geçiliyor.

Bakıcı Sigortası Nasıl Yapılır?

Bakıcı sigortası yapılması için, öncelikle bakıcının ayda kaç gün çalıştığının belirlenmesi gerekmektedir. Çünkü sigorta işlemleri buna göre yapılacağından, eğer bakıcı ayda 10 günden az çalışıyorsa 10 günden az çalışanlar kapsamında, 10 günden fazla çalışıyorsa 10 günden fazla çalışanlar kapsamında SGK’ya (Sosyal Güvenli Kurumu) bildirim yapılması gerekmektedir. Bu iki durumla alakalı başvurular ise şu şekilde yapılmaktadır:

Bu yazı ilginizi çekebilir
  • Bakıcınız 10 günden az çalışıyorsa Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalışacaklara İlişkin Başvuru Formunu doldurarak, en yakın SGK merkezine gidip başvuruyu tamamlayabilir ve bakıcınızı sigortalı yapabilirsiniz. Aynı zamanda bu işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirmek de mümkündür. e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “4A On Günden Az Süreli Ev Hizmetleri İşveren Başvuru ve Sorgulama” ekranından başvuruyu gerçekleştirebilirsiniz.
  • Bakıcınız ayda 10 günden fazla çalışıyorsa SGK işyeri tescil uygulaması üzerinden işlemlerin yapılması gerekmektedir. Sisteme giriş yapmak için kimlik numarası ve e-Devlet şifrenizi kullanabilirsiniz. Ardından karşınıza gelen ekranda “Gerçek Kişi İşyeri Bildirgesi Düzenle” kısmına giriş yapın ve istenen bilgileri doldurun.

Bakıcı Sigortası Zorunlu mudur?

Bakıcı sigortası yaptırmak işverenler için zorunlu bir işlemdir. Eğer evinizde bakıcı çalıştırıyorsanız ve sigortasını ödemiyorsanız, bunun yaptırımları olmaktadır. Bakıcısına sigorta yaptırmayanlar için, yıllık belirlenen cezai tutarın devlete ödenmesi gerekmektedir. Kanunen bakıcı çalıştıran ancak bunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmeden prim ödemelerini yapmayan işverenler yasal olarak bazı yaptırımlara tabi tutuluyor. Bu nedenle evinizde çocuk, hasta ya da yaşlı bakımı fark etmeksizin herhangi bir bakıcı çalıştırıyorsanız mutlaka sigortasını yaptırmalı ve prim ödemelerini aksatmamalısınız.

Bakıcı Sigortası İptali Nasıl Yapılır?

İşvereneler bakıcı sigortası ile ilgili sigorta iptalinin nasıl yapılacağını da merak ediyor. Bakıcınız işten ayrıldığı zaman, iptal işlemini e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda başvuru formunda yer alan çıkış bölümünü doldurduktan sonra, SGK merkezlerine başvuru yaparak da iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemler 10 günden az çalışan bakıcılar içindir. Eğer bakıcınız ayda 10 günden fazla çalışıyorsa, çıkış işlemleri için başvuru formundaki dilekçeyi doldurmanız ve çalışan ile kendi kimlik fotokopilerinizi bu forma ekledikten sonra en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Bakıcı sigortası ve diğer merak ettiğiniz konularla ilgili anlık yanıt sistemi sayesinde kolaylıkla bilgi alabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin