Bina Güçlendirme Nedir? Nasıl Yapılır?

Depreme karşı dayanıksız olan yapıların olası bir deprem sonucunda yıkılmasını engellemek için tercih edilen yöntemlerden biri de, bina güçlendirme çalışması yapılmasıdır. Her binanın yıkılıp yeniden yapılması mümkün olmadığından, ev sahipleri binalarının güçlendirilmesi için bu yola başvurabilirler. Bina güçlendirmesi nedir ve nasıl yapılır merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Bina Güçlendirme Nedir?

Ülkemiz deprem kuşağında olduğundan dolayı zemini sağlam olmayan ya da yapımı sırasında kaliteli malzeme kullanılmadığı için, olası bir sarsıntıda yıkılan birçok bina bulunmaktadır. Bu binaların yıkılmasını engellemek için yürütülen çalışma, bina güçlendirme olarak isimlendirilir. Binanın dayanıklılığının artırılmasını hedefleyen bina güçlendirme çalışmaları sayesinde hem can, hem de mal kayıpları büyük ölçüde engellenebilmektedir.

Uzman bir ekip tarafından yapılan ölçümler ve araştırmalar sonucunda hazırlanan raporla beraber, binanın nasıl bir güçlendirme aşamasından geçeceği belirlenir. Bina güçlendirme; hem dayanıksız olarak inşa edilen, hem de zaman içinde yıpranmış olan yapılar için uygundur. Bina güçlendirme söz konusu olduğunda, bu işlemin yapılması gereken muhtemel yapılar arasında tarihi binalar, konut, mağaza ve ofis olarak kullanılan yapılar bulunmaktadır.

Bina Güçlendirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kira Geliri Beyannamesi 2021

Bina güçlendirme işleminin yapılması için, öncelikle ayrıntılı bir rapor hazırlanmalıdır. Bu raporda, binanın durumundan ve ne gibi işlemler uygulanması gerektiğinden bahsedilir. Binalarda en sık karşılaşılan durumlar arasında beton dökülmesi bulunur. Beton dökülmeleri sadece deprem değil, şiddetli bir rüzgar sonucunda bile binanın ciddi hasarlar almasına neden olabildiğinden hemen onarılmalıdır. Aynı zamanda binayı tutan demirlerin paslanması da aynı sonuca neden olabileceğinden acilen gerekli işlemler yapılmalıdır.
Bina güçlendirme işlemi öncesinde hazırlanan raporun, geoteknik mühendisi tarafından kontrol edilmesi gereklidir. Yapılan araştırmalar ile güçlendirme seviyesi tespit edildikten sonra ortaya çıkan sorunlara göre hareket edilir ve bina olası bir depremde ciddi kayıplara neden olmayacak şekilde güçlendirilir. Bina güçlendirme söz konusu olduğunda, tüm projeler deprem yönetmeliğine uygun olarak geliştirilmelidir.

Bina Güçlendirme Teknikleri

Bina güçlendirme işlemi sırasında yapının ihtiyaçlarına bağlı olarak aşağıda yer alan teknikler kullanılabilir;

  • Binaya yeni kanat ekleme
  • Eski ve yeni olan betonları kaynaştırma
  • Kolon mantolama tekniği
  • Çelik ya da betonarme mantolama
  • Epoksi enjeksiyonu

Bina güçlendirmede en çok kullanılan tekniklerden biri kolon ve kiriş mantolamadır. Ancak bu durum her yapı için geçerli olmadığından, öncesinde mutlaka detaylı bir rapor hazırlanmalı ve buna göre hareket edilmelidir.

Bunları da beğenebilirsin