Bireysel Emekliliğin Hayat Sigortasından Farkları Nelerdir?

Bireysel emeklilik ve hayat sigortası, bilinenin aksine birbirinden çok farklı iki kavramdır.  Bireysel emeklilik sistemi son yıllarda daha fazla kişi tarafından tercih edilmeye başlanırken, hayat sigortası hayatın birçok alanında karşımıza çıkabiliyor. Hayat sigortasını kendiniz yaptırabileceğiniz gibi, bazı durumlarda zorunlu olarak da istenebilir.. Özellikle kredi çekerken hayat sigortası yaptırılması zorunludur ve olası bir durumda kişinin vefat etmesi sonucunda kredi borcunun tamamı sigorta şirketi tarafından ödenir. Diğer yandan bireysel emeklilik sistemi farklı bir amaca hizmet etmektedir. 

Bireysel Emeklilik Nedir?

Sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcı bir parçası olarak kabul edilen BES, iş hayatındaki kişilerin emekli olduktan sonra ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri toplu bir birikiminin olmasını sağlar. Otomatik katılımın yanı sıra kişinin gönüllü olarak da sisteme katılmasının mümkün olduğu bireysel emeklilik sisteminde iş hayatı boyunca belirli miktarlarda birikim yapılarak devlet katkısı alınır. Diğer yandan BES emeklilik sonrasında ek bir geliriniz olmasına da yardımcı olur. Buna göre en az 10 yıl içinde biriktirmiş olduğunuz parayı tek seferde çekebilir ya da emeklilik maaşı gibi aylık ödenmesini talep edebilirsiniz. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Bireysel Emeklilik Ne İşe Yarar?

Bireysel emeklilik sistemi sayesinde iş hayatınız boyunca belirlediğiniz rakamlar dahilinde birikim yapmanız kolaylaşıyor. Herhangi bir ödeme limiti bulunmadığından her ay farklı tutarlarda birikim yapabilirsiniz. Aynı zamanda %25 devlet katkı payı sayesinde yatırmış olduğunuz her 100 TL için 25 TL miktarında devlet katkısı ödenir ve bu da birikiminizin gün geçtikçe artmasını sağlar. 56 yaşına gelmiş ve 10 yıl boyunca birikim yapmış olan herkes BES dahilinde emekli olarak kabul edilir. Bu da yıllar boyu biriktirmiş olduğunuz parayı dilediğiniz gibi harcamanıza yardımcı olur. Hali hazırda emekli olmasanız bile BES sayesinde emekli maaşı alır gibi aylık ödeme almayı talep edebilirsiniz. 

Bireysel Emeklilik ve Hayat Sigortası Farkı

Hayat sigortası sizin ve yakınlarınızın başına gelebilecek riskler konusunda koruma sağlarken, BES kişisel olarak emeklilik birikimi yapmanızı sağlar. Aynı zamanda hayat sigortası primlerinin düzenli olarak ödenmesi gereklidir. Bireysel emeklilik sisteminde ise böyle bir kural yoktur ve kişi istediği miktarda ya da zamanda dilediği gibi ödeme yapabilir. Hayat sigortası söz konusu olduğunda en az 3 yıl süre ile sistemde kalmanız gereklidir. Ancak BES için böyle bir durum yoktur, katılımcı dilediği zaman sistemden ayrılabilir ve birikimlerini alabilir. Bu gibi bir durumda devlet katkı payı alınamaz.

Bunları da beğenebilirsin