Bireysel Emeklilik Sisteminin Faydaları ve Avantajları Nelerdir?

Gülümseyen yaşlı evli kadın ve erkek

Sorunsuz ve rahat bir emeklilik dönemi geçirmek isteyenler için ideal bir tercih olan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) farklı avantajları nedeniyle tercih edilmektedir. Emeklilik dönemindeki gelirinizi arttırmak için şimdiden kolay birikim yapmanıza yardımcı olan BES sayesinde sisteme katılan vatandaşlar aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık ödeme seçenekleriyle tercih ettiği biçimde birikim yapabiliyor. 

BES sistemine katılarak birikim yapan kişi, emekli olduktan sonra hak kazandığı ödemeleri nasıl alacağına da karar verebilir. Kişi isterse ödemeyi tek seferde ya da aylık emekli maaşı ödemesi gibi alabilir. Birçok kişi, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılmadan önce işleyişle ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyor. Yazımızda Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dair faydaları ve avantajları paylaşacağız.

BES Faydaları ve Avantajları Nelerdir?

Bireysel Emeklilik Sistemi söz konusu olduğunda birçok faydadan söz edebiliriz. Sisteme katılan kişi birikim yapmanın yanı sıra, devlet katkısı sayesinde de yatırım yapabilir. İşte BES faydaları ve avantajlarını aşağıda özetleyebiliriz:

Bu yazı ilginizi çekebilir

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yapılan her birikimin %30’u kadar devlet katkısı ödenmektedir. Örneğin; BES için her ay 300 TL ödeme yapan bir kişi yıl sonunda %30 devlet katkısı alarak birikimine ekstra 1080 TL eklemiş olur. 

Eğer birikim yapmak sizin için kolay değilse ve daha önce hiçbir yatırım yapmadıysanız, BES bu alışkanlıklarınızı düzeltmenizi sağlayabilir. Bireysel Emeklilik Sistemi sayesinde bankanıza verdiğiniz talimatla, belirli aralıklarla dilediğiniz miktar hesabınızdan otomatik olarak sisteme aktarılır. 

BES’in en önemli avantajlarından biri de, ara verme imkanınızın olmasıdır. Bu özellik hayatınızın bir döneminde ortaya çıkabilecek ekonomik zorluklarda size çıkış alanı sağlamaktadır. Eğer böyle bir durum ortaya çıkarsa, yatırımlarınıza ara verebilir; ekonomik durumunuz düzeldiğinde, sisteme yeniden aktif olarak katılarak birikim yapmaya devam edebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin dikkat çeken faydalarından en önemlisi, emeklilikte ek gelir sağlama özelliğidir. Emekli olmadan önce yapmış olduğunuz birikimler emekli olduktan sonra maaşınıza ek gelir olarak yansır. Bu sayede emeklilik sürecinde ekonomik durumunuz çok daha iyi bir hale gelir. 

BES yaptırdıysanız ve sistemden çıkmak isterseniz, iptal etme hakkına da sahip olursunuz. Ancak BES iptal süreci, banka ya da sigorta şirketlerinin şartlarına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle Bireysel Emeklilik Sistemi iptali öncesinde detaylı bilgi almanız önemlidir.

Bunları da beğenebilirsin