Chargeback (Ters İbraz) Nedir?

Teknolojinin gelişmesi ve internetten alışverişin sunduğu çeşitlilik imkanı sayesinde çoğu kişi üzerinde çok fazla nakit bulundurmadan tüm ihtiyaçlarını kredi kartı ya da banka kartlarıyla karşılayabiliyor. Özellikle bankaların mobil uygulamaları sayesinde yapılan harcamalar detaylı olarak görülebilirken, bu gelişmeler bazı güvenlik açıklarının da ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Kart bilgilerinin kopyalanması, ödemesi yapılan mal ya da hizmetin karşılığının alınmaması ve mükerrer çekim gibi durumlarda chargeback yani ters ibraz işleminin uygulanması gereklidir. Peki chargeback nedir ve süreç ne şekilde işler?

Chargeback Sistemi Nedir?

Ters ibraz olarak da bilinen chargeback, çevrimiçi olarak alışveriş yapan kullanıcının bankası ile iletişime geçerek ödeme işlemine itiraz etmesi olarak açıklanabilir. Bu gibi bir durumda banka işlemi inceleyerek müşteriyi haklı bulması durumunda ödemenin iade edilmesini sağlar. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Ters ibraz para iadesinden farklı bir sürece sahiptir. Çünkü satıcı ve kart sahibi olan kişi arasında değil, banka ile müşteri arasında gerçekleşir. Kullanıcılar satıcının para iadesi yapmayı kabul etmediği durumlarda chargeback işlemine başvurur. Bu nedenle ters ibraz talebinde bulunulması satıcının bankalar arasındaki güvenirliğini etkileyebilir. 

Ters İbraz Süreci Nedir?

Chargeback söz konusu olduğunda süreç tüketici tarafından başlatılır ve satıcıdan geri dönüş olmaksızın banka tarafından değerlendirilerek ödeme yapılır. Başvuru tarihinden itibaren ters ibraz sürecinin tamamlanması aylar ya da yıllar sürebilir. Chargeback sürecinin adım adım işleyişi ise şu şekildedir: 

  1. Kullanıcı, yapılan işleme kendi bankası aracılığı ile itiraz ettikten sonra banka müşterisine parasını geçici kredi olarak sunar. 
  2. Satıcının bankasına ters ibraz talebi gönderilir. 
  3. Eğer mümkünse bankalar sorunu kendi aralarında çözümlerler. Eğer bu mümkün değilse banka doğrudan satıcıya chargeback talebi gönderir. 
  4. Satıcı bu gibi bir durumda ters ibrazı kabul eder ya da talebi çürütmek için gerekli kanıtı sunar. 
  5. Müşterinin bankası sunulan kanıtları inceledikten sonra kararını verir. Kanıtlar yeterliyse ve satıcı lehine karar verilirse müşteriye sunulan geçici kredi geri çekilerek iade edilir. 
  6. Karardan memnun olmayan bir taraf varsa daha fazla inceleme talebi istenebilir. Bu da ters ibraz sürecinin tahkim öncesi aşamaya gelmesine neden olur. Eğer tahkim öncesi süreçte bankalar anlaşamazsa süreç tahkime gider. 
  7. Tahkim sürecinde ise karar Mastercard, Visa gibi kart ağı tarafından verilir. 

 

Bunları da beğenebilirsin