Check Up Nedir? Nasıl Yapılır?

Günümüzde insanlar, daha sonra büyük hastalıkların nedeni haline gelen küçük sağlık sorunlarını görmezden geliyorlar. Bu nedenle herkes vücuduyla ilgili her soruna dikkat etmelidir. Check-up küçük sorunları daha başlangıç evresindeyken tespit etmeyi kolaylaştırdığı gibi, genel sağlık durumunuzdan da haberdar olmanızı sağlar.

Check Up Nedir? Ne İşe Yarar?

Check Up kan testi, idrar testi, gaita testi, diyabet testi, tiroid testi gibi tüm vücut sistemlerinin kolaylıkla test edildiği rutin bir testtir. Bu sayede tüm vücudu muayene ettirerek hastalıklar önceden tespit edilebilir. Bunun dışında vücudun sağlıklı kalması için yılda en az bir kez check-up yaptırılması gerekir.

Check Up İçinde Neler Var?

Diyabet taraması: Diyabet taraması, diyabet hastası olan kişiler için yapılması gerekli olan bir testtir. Kişinin kan şekerini doğru bir şekilde öğrenebilmesi ve diyabet düzeyinin bilinmesi için yapılan bir tıbbi muayenede bu test önerilir.

Tiroid testi: Tiroid sorunları olan kişilerin her ay tiroid testi yaptırmaları önerilir. Bunun dışında tiroid sorunu olmayan kişiler de bu sorunun olup olmadığını anlamak için muayene olabilirler.

Karaciğer muayenesi: Karaciğer fonksiyon testi, karaciğerin işlevini düzgün bir şekilde yerine getirip getirmediğini doğrulamak için yapılır.  

Böbrek muayenesi: Böbreğin düzgün çalışıp çalışmadığını anlamak için böbrek muayenesi yapılır.

Hemoglobin testi:  Vücuttaki hemoglobin seviyesini kontrol etmek için hemoglobin testi yapılır.

Kan testi: Hemoglobin seviyeleri ve polimorflar, lenfositler, monositler, trombositler gibi birçok kan değeri ölçülür. Bunun dışında kan şekeri ve kolesterol seviyeleri de kan testi ile öğrenilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

İdrar testi: Glikoz ve protein miktarını bulmak için idrar testi yapılır.

EKG: Herhangi bir kalp hastalığını tespit etmek ve kalp atış hızını ölçmek için EKG testi yapılır.

Kulak muayenesi: Kulak muayenesi, kulağın sağlığını ve işitme kapasitesini incelemek için yapılır.

Göz muayenesi: Göz görüşünü ve gözün düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için tercih edilir.

Check Up Kimlere Yapılır?

Hastalıklar her an herkesin başına gelebilir. Bu nedenle hastalık riskinden korunmak için herkesin vücudunu yılda bir kez muayene ettirmesi gerekir ki hastalığınızın olup olmadığını anlayabilesiniz. Ancak doktorlar herhangi bir hastalığı olmayan kişilere yaş grubuna göre aşağıdaki testleri önermektedir;

20 yaşını doldurmuş olanlar yılda bir kez göz ve diş muayenesi ile birlikte tansiyon, boy ve kilo kontrollerini yaptırmalıdır. HIV taraması 2 yılda bir yapılmalıdır.  

30 yaş ve üzeri kişiler, yukarıda belirtilen testlere ek olarak tiroid, diyabet, anemi, karaciğer sorunları için kan testi yaptırmalıdır. Bunun yanı sıra, kalp ile ilgili rahatsızlıklar için yılda bir kez kalbinizi muayene ettirin.

40 yaş ve üzeri kişiler yukarıda belirtilen tetkiklere ek olarak beş yılda bir kalp ve damar muayenesi yaptırmalıdır.

50 yaş ve üzeri kişiler rutin tetkiklere ek olarak her yıl tansiyon, şeker, göz muayenesi, kulak muayenesi yaptırmalıdır.

60-70 yaş arası kişiler, normal testlere ek olarak her yıl kemik taraması yaptırmalıdır. Ayrıca her yıl Alzheimer ve bunama testleri yapılmalıdır.

Bunları da beğenebilirsin