Cittaslow (Sakin Şehirler) Nedir?

Kentleşmenin artmasıyla birlikte tüketime dayalı bir yaşam tarzını benimsemeye başladık. Hızla akan hayat ve artan aktivite ile birlikte daha sakin yaşama arzumuz da artıyor. Bu noktada akışı yavaşlatarak yaşam kalitesini artıracak bir bakış açısına ihtiyacımız var. Türkçe’ye “sakin şehir” olarak çevrilen Cittaslow, sakin yaşamayı esas alan bir felsefe olarak karşımıza çıkıyor.

Cittaslow (Sakin Şehir) Nedir?

Cittaslow kavramı aslında uzun zamandır hayatımızda. Sakin şehir anlamına gelen Cittaslow oluşumu aslında 1999 yılından beri uluslararası ölçekte faaliyet gösteren bir belediye birliğidir. Merkezi İtalya’da olan Cittaslow, slow food hareketinden ilham alan bir organizasyondur. Cittaslow hareketinin ana hedeflerinden biri, bir şehirdeki alan kullanımı, yaşam ve trafik akışındaki genel hızı yavaşlatarak şehirlerdeki yaşam kalitesini iyileştirmektir.

Bir Yerleşim Yerinin Cittaslow Olması için Kriterler Nelerdir?

Cittaslow şehirleri bu trendin bir parçası olabilmek için birçok kriteri yerine getirmeye çalışıyor. Sakin bir şehir olmanın kriterleri arasında şehrin altyapısı, turizmi, esnafı ve sosyal hayatın tüm bunlarla uyumuna dair detaylar yer alıyor. Bir şehrin Cittaslow olabilmesi için gereken kriterler şunlardır:

  • Çevre politikaları: Aday şehirlerin hava ve su temizliğinden katı atıkların ayrıştırılmasına, enerji tasarrufundan biyoçeşitliliğin korunmasına kadar çevre ile ilgili birçok alanda önlem alması beklenmektedir.
  • Altyapı politikaları: Aday illerde bisiklet yolları, bisiklet park yerleri, özel araç kullanımına alternatif ulaşım yolları gibi kriterler aranıyor.
  • Kentsel yaşam kalitesi politikaları: Kentin internet ağından sosyal yeşil alanların iyileştirilmesine kadar kentsel yaşam kalitesini artırabilecek her türlü uygulama bu kriter kapsamında değerlendirilir.
  • Tarım, turizm, esnaf ve sanatkarlara ilişkin politikalar: Cittaslow kriterleri arasında tarım ve turizmle uğraşanların, esnaf ve sanatkârların korunması ve teşviki önemli bir yer tutmaktadır.
  • Sosyal uyum: Azınlıklar, engelliler, çocuklar ve gençler için ayrımcılıkla mücadele çalışmaları ve farklı kültürlerin entegrasyonuna yönelik uygulamalar, Cittaslow kriterleri arasında yer alıyor.

Türkiye’deki Cittaslow Şehirleri

İtalya, Avustralya, Belçika, Almanya ve Kanada gibi ülkelerin yanı sıra, Türkiye’de de bu yaklaşımı benimseyen birçok şehir var. İşte Türkiye’nin sakin şehirlerini aşağıda listeledik:

Halfeti, Şanlıurfa

2013 yılında Cittaslow’a dahil olan Halfeti; biyoçeşitliliğin korunması, doğal ve kültürel peyzajların teşviki ve sürdürülebilirliği için önemlidir.

Seferihisar, İzmir

Seferihisar; Tarihi özellikleri, doğal enerji kaynakları, yerel tarım ürünleri ve daha pek çok zenginlik sayesinde 2009 yılında Cittaslow’a dahil edilerek Türkiye’nin ilk sakin şehri olarak kayıtlara geçmiştir. Kasabada güneş enerjisinden yararlanan sokak lambaları, kompost tesisi ve doğal enerji santralleri gibi projeler var.

Akyaka, Muğla

Akyaka, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Ege bölgesinde bir tatil beldesidir. Doğal peyzaj özellikleri, kültürel peyzaj alanları ve yerel yerleşim düzeni ile 2011 yılında Cittaslow unvanını hak etmiştir.

Gökçeada, Çanakkale

Bu yazı ilginizi çekebilir

Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada; Doğal peyzaj özellikleri, zengin fauna ve florası, ada kültürü ve yerli yaşam biçimi nedeniyle 2011 yılında Cittaslow’a dahil edilmiştir.

Yenipazar, Aydın

Çok eski bir tarihe sahip bir diğer belde olan Yenipazar, tarihi dokusunu bugüne kadar korumayı başarmış ve 2011 yılında sakin şehir kategorisine girmeyi hak etmiştir.

Yalvaç, Isparta

2012 yılında Cittaslow’a dahil olan Yalvaç, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, antik çağlardan günümüze kadar eser ve gelenekleri korumayı başarmış bir yerleşim yeridir.

Perşembe, Ordu

Perşembe; Zengin bitki örtüsü, ılıman iklimi ve doğal koyları sayesinde 2012 yılında Cittaslow’a katılmıştır.

Uzundere, Erzurum

Uzundere; Türkiye’nin en yüksek şelalesi olan Tortum Şelalesi, tarihi yapıları, zengin biyoçeşitliliği ve temiz havasıyla 2016 yılında Cittaslow unvanına layık görüldü.

Gerze, Sinop

Türkiye’nin en mutlu ili olarak bilinen Sinop’un ilçesi Gerze; Yemyeşil doğası, deniz manzarası, el sanatları ve yöresel ürünleri ile 2017 yılında Cittaslow’a dahil edilmiştir.

Göynük, Bolu

Tipik bir Osmanlı kasabası özelliği taşıyan Göynük, doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve yıllar içinde koruduğu eski Türk gelenekleri ile 2017 yılında Cittaslow unvanını hak etmiştir.

Köyceğiz, Muğla

2019 yılında sakin şehir unvanını alan Köyceğiz, doğal güzellikleri, narenciye bahçeleri ve tarihi zenginlikleri ile sakin bir yerleşim yeridir. Kasabanın ana geçim kaynağı tarım olsa da kaplıcaları ve doğal plajları sayesinde turistik bir yer olarak da biliniyor. Türkiye’de bulunan sakin şehirlerden ev alma hayali kuran ve bunu resmiyete dökmek isteyen kişiler elbette detaylı araştırmalar yapmalı ve yaşamak istedikleri yere buna göre karar vermelidir. Bu noktada olayınkolayı Konut Kredisi sayfasında yer alan özel kredi teklifleri ile hayalinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin