Daini Mürtehin Nedir?

Bazı sigorta türlerinde karşımıza çıkan daini mürtehinin anlamı, bir alacağa teminat sağlamak amacıyla bir mal üzerinde kurulan mutlak bir hak olarak açıklanabilir. Özellikle hayat sigortası gibi ürünlerde karşımıza sıklıkla çıkan daini mürtehin söz konusu olduğunda eğer kişi hayat sigortası yaptırmışsa ve kredi çekmişse vefatının ardından tüm borçlar sigorta şirketi tarafından ödenecektir. Konut kredisi gibi kredi türleri için hayat sigortası yaptırılması durumun garanti altına alınmasını sağlar. 

Daini Mürtehin Amacı Nedir?

Daini mürtehinin asıl amacı alacaklının borcunu sigortalamak ve güvence altına almaktır. Bu sayede eğer kişi taşıt kredisi ile araç satın alır ve kasko yaptırırsa, sigorta poliçesinde daini mürtehin borcunuzun bulunduğu bankadır. Böylelikle olumsuz bir durum söz konusu olduğunda sigorta şirketi bankaya ödeme gerçekleştiriyor. Daini mürtehin sadece kasko sigortasında değil, konut sigortalarında da bulunuyor. Şöyle ki eğer kişi konut sigortasına başvurduğunda hayat sigortası yapılırsa ve burada daini mürtehin banka olarak görünürse vefat sonrasında tüm borçlar sigorta şirketi tarafından ödenecektir. Bazı durumlarda ise daini mürtehin olan bankaya sigorta şirketi tarafından ödenecek olan tutar kredi tutarından yüksek olabiliyor. Bu gibi bir durumda banka kalan tutarı yasal varislere aktarıyor. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Daini Mürtehin Nasıl Kaldırılır?

Kredi ile satın almış olduğunuz araç üzerindeki daini mürtehinin kaldırılabilmesi için kredi borcunun tamamının ödenmiş olması gereklidir. Borcun devam etmesi durumunda rehin durumunu sonlandırmak mümkün değildir. Ancak tüm borçlarınızı ödediyseniz ve kredinizi 2011 yılından önce çektiyseniz bankaya ruhsatınızla beraber başvuru yaptıktan sonra banka tarafından yönlendirildiğiniz noterden rehin kaldırma işlemi için yazı almanız gerekiyor. Alınan yazı trafik tescil şube müdürlüğüne verildikten sonra rehin kaldırma işlemi de ruhsata işlenmiş oluyor. 

2011 yılından sonra alınmış olan kredilerde rehin kaldırma işlemi için sadece bankaya başvurmak yeterli oluyor. Rehin durumu da e-Devlet üzerinden “Adıma Tescil Araç Sorgulama” sayfasından kontrol edebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin