DASK Olmadan Satış Yapılabilir mi? Satıcı mı Alıcı mı Yaptırır?

Ev sahibi olmak, herkesin hayalinde olan bir hedeftir ve yeni ev almak isteyenler bu aşamada bazı soruların cevaplarını merak etmektedir. Uzun yıllar para biriktirdikten ya da belirli birikimin ardından kalan ihtiyacınızı kredi çekerek tamamladıktan sonra ev sahibi olma aşamasında, yerine getirilmesi gereken bazı şartlar vardır.

Ev satın alacak olan kişilerin merak ettiği sorulardan biri de, DASK poliçesi olmadan satış yapılıp yapılamayacağıdır. Ancak tüm bu soruların cevaplarından önce her ev sahibi olmak isteyen kişinin, DASK’ın ne olduğunu bilmesi gerekir. Yazımızda bu konuyu ayrıntılı oalrak ele alacağız.

DASK Nedir?

Zorunlu Deprem Sigortası olarak da bilinen DASK, deprem sonrasında binada oluşan zararların poliçe dahilinde sigorta şirketi tarafından karşılanmasını sağlayan bir sigorta ürünüdür. Aynı zamanda deprem kaynaklı yangın, patlama, yer kayması ya da tsunami gibi doğal afetler nedeniyle oluşan zararlar da DASK poliçesi korumasındadır. Bu gibi bir durumda binada ya da evinizde maddi bir hasar meydana gelirse, poliçede belirtilen limitler dahilinde zarar sigorta şirketi tarafından karşılanır.

DASK Olmadan Satış Yapılabilir mi?

Konut satışı ya da alımı yapılırken, konutun DASK poliçesinin olup olmaması konusunda birçok kişi kafa karışıklığı yaşamaktadır. DASK, her ev sahibi tarafından yaptırılması gereken zorunlu bir sigorta türüdür. Bu nedenle alım-satım işlemleri için tapuya gidildiğinde poliçe kontrolü yapılmakta ve Zorunlu Deprem Sigortası olmayan yapıların satılmasına izin verilmemektedir. DASK poliçesi olmayan bir gayrimenkul satılamayacağı için, her ev sahibi mutlaka bu sigortayı yaptırmalıdır. Eğer gayrimenkul kısa bir süre içinde alındıysa ve akabinde satışı gerçekleşecekse, ev sahibi herhangi bir sigorta acentesine başvuru yaparak Zorunlu Deprem Sigortası’nı yaptırabilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Evi Satan Kişi mi Yoksa Alan Kişi mi DASK Yaptırır?

Ev alım-satım işlemlerinde, eğer alıcı kredi kullanarak evi satın alacaksa, bankaların prosedürü gereği DASK yaptırmak zorundadır. Ancak eğer kredi kullanımı olmayacaksa, satıcının DASK yaptırması gerekmektedir. Evin satışı yapıldıktan sonra, satıcı DASK poliçesini iptal etmelidir ki, alıcı kendi adına DASK yaptırabilsin. İlgili yasaya göre DASK poliçesi ,sadece ev sahibinin bilgileri ile düzenlenebilir. Bu nedenle kiracılar kendi adlarına DASK yaptıramazlar.

Ev Satılınca DASK İptal Edilir mi?

Evini satmak isteyen bir kişi, DASK poliçesini ne zaman iptal ettirmesi gerektiği hakkında kafa karışıklığı yaşayabilir. Ancak durum oldukça basittir. Yukarıda da açıkladığımız gibi, ev satışında DASK poliçesi olmazsa satış yapılamaz. Bu nedenle satıcı, DASK poliçesini ev satışı gerçekleştikten sonra iptal etmelidir. Bu durumda evin yeni sahibi, kendi bilgileriyle Zorunlu Deprem Sigortası yaptırabilir.

Ev satarken DASK zorunlu mu?

Ev satışı esnasında tapudaki görevli tüm belgelerin yanı sıra, gayrimenkulün DASK poliçesini de görmek isteyecektir. DASK poliçesi yanında bulunmayan kişiler ise poliçe numarasını görevliye söyleyerek evinin Zorunlu Deprem Sigortası’nın yapıldığını beyan edebilir. DASK zorunlu bir sigorta olduğundan, yalnızca ev satışı durumunda değil, olası risklere karşı teminat altında olabilmek için her zaman sahibi olduğunuz konut için bir DASK poliçesi satın almanız gerekir.

Bunları da beğenebilirsin