Deprem Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir?

Deprem herhangi bir zamanda meydana gelebilir, bu nedenle depreme eğilimli bölgelerde yaşayan kişilerin sürekli hazırlıklı olması gereklidir. Olası bir depremde tüm ihtiyaçlarınızı barındıran deprem çantasına sahip olmak ve deprem çantasını arada bir kontrol ederek eksikleri tamamlamak da önemlidir. Çoğu kişi deprem çantası nereye konulur sorusunun cevabını merak ediyor. Deprem çantası ulaşması kolay olan, serin ve güvenli bir yerde bulunmalıdır.

Deprem Çantası Ne İşe Yarar?

Deprem sonrasında belki de hayatınızı kurtaracak olan deprem çantası sayesinde acil durum ekipleri sizi bulana kadar ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Deprem çantası içinde bulunan su ve yiyecekler hayatta kalmanıza yardımcı olurken, tıbbi malzemeler de yaranız olması durumunda müdahale etmenizi sağlar. Aynı zamanda deprem sırasında dışarıya çıkmanız durumunda deprem çantası içindekiler bir süre ihtiyaçlarınızı sorunsuzca karşılamanıza yardımcı olabilir. 

Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Su: Evcil hayvanlar da dahil olmak üzere herkes için bir haftalık su temini, depremde hayatta kalmak için gereklidir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Yiyecek: Deprem çantasında hemen bozulmayacak paket ya da konserve yiyecekler olması gereklidir. Bebeğiniz veya yeni yürümeye başlayan bir çocuğunuz varsa, uzun ömürlü bebek mamalarını da çantaya dahil edebilirsiniz. 

Mutfak Gereçleri ve Ev Gereçleri: Konserve açacağı, yemek pişirme gereçleri ve bıçaklar herhangi bir deprem çantasının önemli bir parçasıdır. Ayrıca, tek kullanımlık mutfak eşyaları ve kağıt ürünleri de çantada yer almalıdır. Deprem çantasına koyabileceğiniz tek kullanımlık ürünler şu şekildedir;

  • Su: En az 3 günlük içme suyu ihtiyacını karşılamak için yeterli miktarda su bulundurun.
  • Gıda: Konserve gıdalar, kurutulmuş gıdalar ve enerji barları gibi en az 3 günlük gıda stoku yapın.
  • İlk yardım çantası: Steril bandajlar, sargı bezleri, antiseptikler, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, makas, eldiven gibi temel malzemeleri içeren bir ilk yardım çantası hazırlayın.
  • İletişim araçları: Taşınabilir bir radyo, cep telefonu ve şarj cihazı gibi iletişim araçları bulundurun.
  • Uyku tulumu: Sıcak ve kuru kalmanızı sağlayacak bir uyku tulumu veya battaniye hazırlayın.
  • El feneri: Güç kaynaklarına ihtiyaç duymayan bir el feneri ve yedek piller hazırlayın.
  • Kişisel dokümanlar: Kimlik belgeleri, pasaportlar, sigorta poliçeleri, aile fotoğrafları ve diğer önemli belgeleri suya dayanıklı bir çantada saklayın.
  • Para: Nakit para, banka kartları ve kredi kartları gibi acil durumlarda kullanabileceğiniz nakit para kaynakları hazırlayın.
  • Kıyafetler: Mevsime uygun giysiler, yağmurluklar ve iş eldivenleri hazırlayın.
  • Hijyen malzemeleri: Sabun, havlu, tuvalet kağıdı bebek bezi ve hijyenik ped gibi diğer hijyen malzemeleri hazırlayın.

Deprem Çantası Nerede Durmalı?

Deprem çantası kapı çıkışına yakın kolay ulaşılabilir bir konumda ya da deprem esnasında güvenli alan olarak belirlediğiniz sığınak noktalar varsa bu noktalarda bulunmalı. Evinizdeki eşyaları sabitlemeniz ve güvenli bir alan belirlemeniz bu noktada oldukça önemlidir. Bu noktayı evinizdeki her birey için belirlemeli ve konuşmalısınız. Gerekli durumlarda deneyimli kişilerin yardımına başvurabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin