Depremde Olası Hasar Durumunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Deprem ülkemizin ve hayatımızın bir gerçeği, böyle bir felaketi en az hasarla atlatmak için elimizden gelen tedbiri almamız gerekir. Deprem öncesinde ve sırasında yapılması gerekenlerin yanında bir de deprem sonrası gözden geçirilmesi gereken bazı şeylerin olduğunu da unutmamalıyız. Öncelikle binamızın depremden ne kadar etkilendiğini belirlememiz gerekir. Bir hasar durumu olup olmadığını gözlemlemek oldukça önemlidir. Binamızın Zorunlu Deprem Sigortası’nın hayati önemi böyle durumlarda ortaya çıkar. Eğer evinizde hasar gözlemliyorsanız bunu en kısa zamanda ihbar etmeniz gerekir.

Deprem Sonrası Hasar Bildirim Süreci Nasıldır?

Deprem sonrasında binanızda hasar bulunuyorsa 3 yöntemle DASK’a bildirebilirsiniz:

  1. Alo DASK 125 hattını arayarak hasar ihbarı için yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz.
  2. DASK’ın web sitesinde bulunan online hasar ihbar işlemleri kısmındaki formu doldurarak ihbarda bulunabilirsiniz.
  3. DASK adına Zorunlu Deprem Sigortası poliçesini hazırlayan sigorta şirketleri ve acenteleri üzerinden hasar bildirimi yapabilirsiniz.
  4. e-Devlet uygulaması üzerinden Doğal Afet Sigortaları Kurumu, Hasar İhbarı başlığından adımları takip edebilirsiniz.

Hasar İhbarında DASK’a Gönderilecek Belgeler Neler?

Binanızdaki deprem hasarının ne kadar küçük ya da büyük olduğuna bakılmaksızın Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına girebileceğini unutmayın. Binanızın tamamı ya da bir kısmı hasar görmüş ise buna bağlı her türlü maddi zarar için tazminat talep etme hakkına sahipsiniz. Deprem doğrudan zarara neden olmuş olabilir veya dolaylı yoldan oluşacak bir patlama, tsunami ya da yer kayması ile binanız hasar görmüş olabilir. Bu durumda tazminat talep etmek için bir araya getirmeniz gereken bilgiler şunlardır;

  • Hasar Bildirim Belgesi (T.C. kimlik ya da poliçe numarası ile birlikte)
  • Güncel Tapu Bilgisi
  • Hasar Oluşan Yerin Açık Adres ve Tarifi
  • Sigortalının Telefon Numarası
Bu yazı ilginizi çekebilir

Ayrıca DASK’ın Hasar Sorgulama ekranından Hasar Dosyaları’nıza dair bilgi alabilir, eksik dosyalarınızın yüklemesini tamamlayabilirsiniz. Bu sistem 2016’dan sonra oluşturulan kayıtlar içindir. 2016 öncesi sorgularınızı Alo DASK 125 hattını arayarak yapabilirsiniz.

Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?

Hasar tespiti DASK adına çalışan bağımsız hasar tespit görevlileri tarafından yapılır. Hasar tespit görevlilerinin belirlemelerinden sonra tazminat ödemeleri DASK tarafından yapılır.

Tazminat Ödemelerinin Süresi Nedir?

Deprem Sigortası ülkemizden geçen kuvvetli fay hatları göz önünde bulundurularak zorunlu hale getirilmiştir. Bu yüzden ödeme detaylarını öğrenmek de büyük öneme sahiptir. Zorunlu Deprem Sigortası için ödemeniz gereken prim poliçe düzenlendiği tarihte, yılda bir defa olmak üzere peşin olarak ödenir. Yıllık prim bedeliniz peşin ödenmiş olduğu için ödemeye dair bir makbuz bulunmayacaktır ve DASK Poliçesi makbuz yerine gösterilebilir.

Kredi ile Alınan Konutlarda Ödeme Nasıl Olur?

Konut alırken bankaların kredi imkanlarını kullanıyorsanız göreceksiniz ki bazı sigortaları yaptırmanız istenmektedir. Aslında Bankaların müşterisine sigorta yaptırmayı zorunlu kılmak gibi bir hakkı olmasa da bu sigortaları yaptıranlara indirimler ve kolaylıklar sağlayarak insanları sigortalı konutlara çekmektedirler. Yalnızca Deprem Sigortası zorunludur ve konut kredisi alırken bankalar tarafından yaptırmanız talep edilecektir.

Bunları da beğenebilirsin