Devremülk Nedir?

Her yıl rahatlayabileceğiniz bir tatil evine sahip olma düşüncesi cazip olabilir. Ancak bir mülk satın almak ve bakımını yapmakla ilgili birçok husus vardır. Diğer yandan bir alternatif olarak düşünebileceğiniz devremülk, tatil evinin avantajlarını sunmakta ve yılın belirli döneminde tatile nereye gideceğinizi düşünmenizi engellemektedir. Bu yazımızda, devremülk konusunda detaylı bilgi sahibi olmak isteyenlerin sıkça sorduğu sorulara cevap veriyoruz.

Devremülk Ne Demektir?

Devremülk, tesiste geçirilen süreyi garanti altına almak için mülk maliyetini başkalarıyla paylaşmanıza olanak tanıyan bir tatil mülkü düzenlemesidir. Genel bir devremülkte, mülkün maliyetini diğer alıcılarla paylaşırsınız ve karşılığında, mülkte her yıl belirli bir süre geçirmek için zaman alırsınız. Çoğu durumda, devremülkler daha büyük bir tatil mülkü içindeki daha küçük birimlerdir.

Bir tatil mülküne sahip olmanın maliyetlerini devremülk sözleşmesi ile başkalarıyla paylaşma şansınız olur. Bazı sözleşmelerde, her alıcı kullanmayı planladıkları zamana bağlı olarak mülkün bir kısmına (“kısmi mülkiyet” olarak bilinir) sahiptir. Bazı sözleşmelerde ise her alıcı, mülke gerçekten sahip olmadan genellikle en az birkaç yıl boyunca mülkü belirli bir süre için kiralar.

Devremülk Nasıl Kullanılır?

Geleneksel devremülkler genellikle bir mülkte belirli bir hafta olacak şekilde satışa sunulmaktadır. Alıcı, orada geçirmek istediği tarihleri ​​seçer ve her yıl o tarihlerde mülkü kullanma hakkını satın alır. Sabit bir tarih seçmek, örneğin doğum gününüzü veya özel bir tatili her zaman tesiste geçirmek istiyorsanız özellikle uygundur.

Bazı devremülkler ise “esnek” hafta uygulaması sunabilir. Bu düzenleme daha az katıdır ve alıcının belirli bir tarih olmadan ancak belirli bir zaman dilimi (veya sezon) içinde bir hafta seçmesine olanak tanır. 

Devremülk Tapusu Olur mu?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Devremülk seçenekleri genellikle iki geniş kategoriye ayrılır;

Tapulu Devremülk: Tapulu devremülk, mülkün mülkiyet payını satın aldığınız bir devremülktür. Devremülk tapusu söz konusu olduğunda her mal sahibine, genellikle kullanmayı planladıkları zamana bağlı olarak mülkün bir yüzdesi verilir.

Tapusuz Devremülk: Tapusuz devremülk, mülkü belirli bir süre boyunca kullanmak için bir kiralama veya lisans satın aldığınız, ancak gerçekte mülkiyet payı kazanmadığınız bir devremülktür.

Tapusuz devremülk, karşılaştırılabilir bir tapulu devremülkten daha ucuza mal olabilir, ancak tapusuz devremülklerin mülkiyet devrinde genellikle tapulu devremülklerden daha katı sınırlamaları vardır, bu da yeniden satışı daha zor hale getirebilir.

Devremülk Sözleşmesi Nedir? Nasıl İptal Edilir?

Devremülk sözleşmesi söz konusu gayrimenkulün yılın belirli dönemlerinde size ait olduğunu gösteren ve mülkle alakalı detayların yer aldığı bir belgedir. Sözleşmenizdeki dile bağlı olarak, devremülkünüzü devretmek için genellikle üç yol vardır. İlki, devremülkünüzü başka birine satmaya çalışmaktır, ancak devremülkünüzü yeni satın aldıysanız bunun mali bir kayıp olacağı neredeyse garantidir. İkincisi, devremülk şirketi ile sözleşmeyi bozmak için pazarlık yapmaktır. Ancak bu da ekstra maliyet ve ücretlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Son olarak, sözleşmenizin bir fesih süresi varsa ve siz hala bu süre içindeyseniz, sözleşmenizi ceza ödemeden iade edebilirsiniz. Sözleşme şartlarınızı gözden geçirmek için devremülk konusunda uzmanlaşmış bir avukat tutmanız gerekebilir. 

Devremülk kullanımı ile ilgili önemli terimler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra, devremülk satın almayı düşünüyorsanız acele etmemenizi öneririz. Tesiste ne sıklıkta vakit geçirmek istediğinizi ve bunu yapmaya gücünüzün yetip yetmediği hskkınds iyi düşşünmelisiniz. Devremülkün maliyeti bütçeniz için çok yüksekse, tatil ihtiyaçlarınızı karşılamak için tek seferlik seyahatlere bağlı kalmak sizin için daha mantıklı olabilir.

Ayrıca, mevcut sahiplerin mutlu olup olmadığını öğrenmek için devremülk şirketi hakkında mutlaka bir ön araştırma yapın. Devremülk satın almaya karar verdiyseniz, satın almayı nasıl gerçekleştireceğinizi belirlemek için mali durumunuzu detaylı ve uzun vadeli olarak göz atmanız yararınıza olacaktır.

Bunları da beğenebilirsin