Dijital Kredi Nedir?

Fiziksel ya da internet üzerinden yapılan alışverişlerde nakit ödemenin yanı sıra; banka kartı, kredi kartı ya da EFT gibi bankacılık ürünleri kullanılmaktadır. Yüksek tutarlı miktarlar ödenmesi gereken alışverişlerde ya da nakit ihtiyaçlarında akla ilk gelen bankacılık hizmeti, kredi kullanımıdır. Günümüzde kredi kullanımı her geçen gün daha kolay bir hale gelse de, son zamanlarda sıklıkla duyulan dijital kredi ile alakalı detaylı bilgi sahibi olmayan birçok kişi bulunmaktadır.

Yazımızda dijital kredi nedir ve nasıl alınır? gibi sorulara cevap vereceğiz.

Dijital Kredi Ne Demektir?

Geleneksel yöntemlere göre kredi kullanmak isteyen kişiler, bankaya başvuruda bulunarak istenen evrakları teslim ettikten sonra başvuru olumlu sonuçlanırsa, kredi ödemesini alabilmektedir. Diğer yandan bankaların internet şubesi üzerinden başvuru yapmak ve sonrasında bankaya giderek işlemi tamamlamak da geleneksel yollara bir alternatif olarak sunuluyor. Dijital kredi söz konusu olduğunda, banka müşterilerinin fiziki olarak hiçbir yere gitmesine gerek kalmadan ve herhangi bir evrak talebi olmadan nakit ihtiyaçları karşılanabiliyor.

Dijital kredi kullanmak isteyen kişiler ıslak imza atmadan ya da şubeye gitmeden banka tarafından onaylanmış olan kredi tutarını kolaylıkla hesabında görebiliyor. İnternet kullanımının vazgeçilmez bir araç olmasıyla beraber birçok banka müşterisinin hayatını kolaylaştıran bu uygulama, kişinin ihtiyaç duyduğu her an kredi almasına imkan tanıyor.

Dijital Kredi Kimlere Verilir?

Dijital kredi internet bankacılığı veya mobil bankacılık üzerinden rahatlıkla alınabiliyor olsa da, diğer kredilerde olduğu gibi bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Çoğu kişi dijital kredinin kimlere verildiğini merak etmektedir. Az önce bahsettiğimiz gibi herhangi bir evrak talep edilmese de, banka kişinin kredi notunun yüksek olmasını istemektedir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Aynı zamanda hangi bankadan kredi alınacaksa, o bankanın müşterisi olmak da önemlidir. Çünkü dijital kredi onaylandıktan hemen sonra, kişinin banka hesabına talep edilen kredi tutarı yatırılmaktadır. Diğer yandan başvuru esnasında bankanın mobil uygulaması veya internet bankacılığı kullanılacağı için, bu adımı banka müşterisi olmayanlar gerçekleştiremeyecektir. 

Dijital Kredi Hemen Onaylanır mı?

Dijital kredi online olarak başvuru yapılan ve banka şubesine gitmeye gerek kalmadan alınabilen bir kredi olsa da, çoğu vatandaş kredi değerlendirme sürecinin nasıl işlediğini merak etmektedir. Dijital kredi başvurusunun ne zaman onaylanacağı tamamen bankaya bağlıdır. Bazı bankalar uzun süredir müşterisi olan kişilerin başvurusunu hemen onaylarken, bazıları detaylı araştırma yapmakta ve krediyi sonrasında onaylamaktadır. 

Dijital Kredi Limiti Ne Kadar?

Kredi kullanacak olan her kişinin, farklı nakit miktarına ihtiyacı olmaktadır. Bazı kişiler düşük kredi miktarına ihtiyaç duyarken, bazıları ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çok yüksek miktarlarda kredi çekmeyi düşünebilir. Bu noktada dijital kredi limiti ile alakalı kafa karışıklığı yaşanmaktadır. Çünkü her banka, kredi limitini farklı belirlemektedir. Ancak genel olarak bankaların çoğunluğu 30 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar dijital kredi vermektedir.

Dijital kredi bireysel ihtiyaç kredisi kategorisinde olduğu için, vade sayılarının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıklaması ile yeniden düzenlendiğini belirtmekte fayda var. Buna göre; 50 bin TL ile 100 bin TL arasında değişen dijital kredilerde maksimum 24 ay vade, 100 bin TL üzerindeki dijital kredilerde ise maksimum 12 ay vade seçilebildiğini bilmek önemlidir.

Dijital Kredi Nasıl Kapatılır?

Dijital kredi işlemleri bankaların internet şubeleri aracılığıyla yapılmaktadır. Dijital krediyi kapatmak ya da taksit ödemesi yapmak isteyen kişilerin de, bu işlemleri mobil uygulama üzerinden yapması gerekmektedir. Dijital kredinizi kapatmak istiyorsanız, bankanızın mobil uygulamasına giriş yaparak “Krediler” kısmından ilgili ödeme sayfasına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu noktada uygulamaya göre değişmekle beraber kredinizin tamamını ödeyebilmeniz için bir seçenek karşınıza çıkacaktır. Hesabınızda krediyi kapatmak için yeterli miktarda bakiye varsa, dijital kredinizi bu adımları izleyerek kapatabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin