E-Devlet Üzerinden Adınıza Şirket Kurulmasını Nasıl Engellersiniz?

Çalınan ya da kaybolan kimlik belgelerinin yanı sıra, online olarak da kişisel bilgilerin çalınmasıyla beraber art niyetli kişiler tarafından zarar görmek mümkündür. Özellikle kimlik bilgilerinin başkalarının eline geçmesi, ileride istenmeyen sorunları da beraberinde getirebilir. Kimliği çalınan ya da kaybolan vatandaşların korktukları ilk şey, adına şirket kurulması sorunudur. Kimlik bilgileriyle başkalarının adına şirket kuran dolandırıcılar, sonrasında vatandaşların birçok borç ile uğraşmasına neden olmaktadır. Ancak artık adınıza şirket kurulmasını engellemek mümkündür. e-Devlet üzerinden adınıza şirket kurulmasını engellemek için izlemeniz gereken adımlar ve birçok detay yazımızda sizleri bekliyor.

Adıma Şirket Kurulmasını Nasıl Engellerim?

Adınıza şirket kurulmasını engellemenin ilk yolu, kimlik bilgilerinizi yabancı kişilerle paylaşmamaktır. Özellikle online ortamlarda yetkili bir kurum olduğunu söyleyerek bilgilerinizi talep eden kişilere itibar etmemeniz gerekmektedir. Diğer yandan eğer kimliğinizi kaybettiyseniz ya da çaldırdıysanız, e-Devlet üzerinden şirket kurulmaması için kısıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Online olarak bu işlemi yapmakta zorlanan kişiler ise, ticaret sicili müdürlüklerine dilekçe vererek adına şirket kurulmasını engelleyebilmektedir. 

Sadece TC Kimlik No İle Şirket Kurulur mu?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Permakültür Nedir? 

Geçmişte sadece kimlik bilgileriyle şirket kurulması mümkün olsa da, günümüzde sadece TC kimlik numarası ile şirket kurulması mümkün değildir. Şahıs şirketi olup olmaması fark etmeksizin, şirket kurulması için kimlik belgesinin yanı sıra birçok farklı belge de talep edilmektedir.

Adıma Şirket Olup Olmadığını Nasıl Öğrenebilirim?

Adınıza kurulmuş bir şirket olup olmadığını öğrenmek, oldukça kolay bir işlemdir. e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvuru ile sadece adınıza şirket kurulmasına dair değil, ortak ya da yetkili olduğunuz herhangi bir şirket olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. Adınıza şirket olup olmadığını öğrenmek için e-Devlet sistemine giriş yaparak arama kısmına “Sahibi / Ortağı / Yetkilisi Olduğum Ticari İşletme veya Şirketler” yazmanız yeterlidir. Karşınıza gelen ekranda herhangi bir şirketin ortağı, yetkilisi ya da sahibi olup olmadığınızı görebilirsiniz. Eğer adınıza kurulmuş bir şirket yoksa “Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’nde sahibi / ortağı / yetkilisi olduğunuz bir ticari işletme veya şirket bulunamamıştır.” ibaresi karşınıza çıkacaktır.

E-Devlet Üzerinden Şirket Kısıtlaması Nasıl Yapılır?

e-Devlet sistemi üzerinden adınıza şirket kurulmaması için kısıtlama yapabilirsiniz. Kısıtlama işlemini gerçekleştirmek için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, arama kısmına “Ortak / Yetkili Olunmasına Yönelik Kısıtlama İşlemleri (MERSİS)” yazmalısınız. Ardından karşınıza gelen ekranda “Yeni Başvuru” butonuna tıklayarak kısıt türünü seçmelisiniz. Kısıt türü olarak Ortak ve Yetkili seçeneklerinden birini ya da her ikisini de seçebilirsiniz. Seçiminizi yaptıktan sonra ise “Devam Et” butonuna tıklamalı ve istenen adımları izlemelisiniz. Başvuru tamamlandıktan sonra kısıt işlemlerine dair detaylara aynı sayfada bulunan “Başvurularım” sekmesinden ulaşabilirsiniz. Sonrasında bu sayfadan kısıt işlemlerini kaldırmanız da mümkündür. 

Bunları da beğenebilirsin