E-devlet Üzerinden Kredi Notu Sorgulanabilir Mi?

Nakit ihtiyacı olan kişiler için ideal bir seçenek olan banka kredileri, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı oluyor. Ancak herkes kredi çekmek için onay alamayabiliyor. Bunun öncelikli nedeni ise genellikle vatandaşların kredi notunun düşük olmasıdır. Kredi notu bankaların kredi çekmek isteyen kişiler için ilk öncelikler arasında yer aldığından, kredi notunun düşük olması onay almanız için engel teşkil edebilir. Çoğu işlemin e-devlet üzerinden gerçekleştirilmesi nedeniyle vatandaşlar e-devlet üzerinden kredi notu öğrenme yolunun olup olmadığını merak ediyor. 

Risk Merkezi Raporu Nedir?

e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilen Risk Merkezi Raporu, kişinin banka, finansman şirketi, varlık yönetimi şirketi ve faktoring şirketlerinden kullanmış olduğu kredilerin yanı sıra alacak bilgilerinin de yer aldığı bir dökümandır. Raporda 3 farklı tür yer almaktadır ve bunlar; detay rapor, özet rapor ve sorunlu krediler olarak görünür. 

Risk Merkezi Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Devlet üzerinden Risk Merkezi Raporu almak isteyen kişinin mutlaka sistemde kayıtlı olan cep telefonunu doğrulamış olması gerekmektedir. Aksi halde bilgilendirme mesajı telefonunuza gelmeyeceğinden rapora ulaşmanız mümkün olmaz. Risk Merkezi Raporu başvurusu yapmak için ise aşağıdaki adımları takip etmeniz gereklidir; 

Bu yazı ilginizi çekebilir
  • e-Devlet sistemine şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile beraber giriş yapın. 
  • Giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” yazın ve ilgili alana tıklayın.
  • Karşınıza çıkan ekranda “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” raporlarından hangisini almak istediğinizi tercih edin. 
  • Bu aşamada talebiniz Türkiye Bankalar Birliğine iletilir ve yoğunluğa bağlı olarak maksimum 1 günde raporunuz hazır hale gelir. 
  • Raporunuzun hazır olduğunu açıklayan bilgilendirme mesajında yer alan rapor şifresi ile dokümanı indirmeniz gereklidir. 
  • Raporu görüntülemek için tekrar e-Devlet sistemine giriş yapın ve “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” hizmetini seçerek “Raporu Görüntüle” butonuna tıklayın.
  • TBB doğrulama ekranına yönlendirildikten sonra SMS ile gelen şifreyi ilgili alana girin ve raporu görüntüleyin.

Risk Merkezi Raporu Hangi Bilgileri Sunuyor?

Risk Merkezi Raporunda yer alan bilgiler banka ve finansal kuruluş bazında ayrı olarak yer alır ve şu bilgilere ulaşılabilir; 

  • Bireysel ya da ticari kredi ve kredi kartı bilgileri
  • Ödenmemiş olan faiz, komisyon ve vadelerine göre borç bilgileri
  • Toplam borç miktarı
  • Son 10 senede yasal takibe düşmüş olan açık ya da kapalı durumdaki borç bilgileri

e-Devlet Üzerinden Kredi Notu Sorgulama

Banka ya da finansal kuruluşlardaki tüm hareketlerin detaylı bir dökümüne ulaşmanıza yardımcı olan Risk Merkezi Raporu içeriğinde kredi notu bilgisi yer almamaktadır. E-Devlet üzerinden kredi notu sorgulamak da mümkün değildir. Kredi notunu öğrenmek isteyen vatandaşlar buraya tıklayarak olayinkolayi.com’un dönemsel olarak ücretsiz sunacağı Findeks Kredi Notu hizmetinden faydalanabilir. Bir diğer seçenek ise belirli bir ücret karşılığında Findeks internet sitesi üzerinden hesaplama yapmaktır. 

Bunları da beğenebilirsin