E-Devlet Üzerinden Ücretsiz Kredi Risk Raporu Nasıl Alınır?

Nakit ihtiyacı olan herkes, bankadan kredi çekerek maddi anlamda kendini güvenceye almak istiyor. Ancak çoğu kişi kredi başvurusu yaparken, bankaların ilk aşamada kredi notu değerlendirmesinin nasıl bir öneme sahip olduğunu tam olarak bilmiyor. Bankalar tarafından yapılan kredi notu araştırması, kişinin kredi başvurusunun onaylanmasında büyük yere sahiptir. Kredi risk raporu ile bankalardan kredi alabilmek için gerekli bir ön şartı gerçekleştirmiş olursunuz. Birçok işlemi daha kolay hale getiren e-Devlet uygulamasıyla kredi risk raporu nasıl alınır konusunda detayları paylaşıyoruz.

Kredi Risk Raporu Nedir?

Kredi çekmek istediğinizde kredi başvurunuzun olumlu ya da olumsuz sonuçlanması, kredi risk raporuna bağlıdır. Risk raporu Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından çeşitli bilgiler göz önünde bulundurularak hazırlanan önemli bir belgedir. Bu raporda kişi ve kurumların kredi ya da kredi kartı ödemeleri ile alakalı kayıtlar yer alır. Aynı zamanda 2013 yılında yapılan düzenlemeyle beraber fatura ödemeleri de, risk raporu kapsamında yer almaya başlamıştır.

Kredi risk raporunda yer alan bilgiler, kredi notunun ortaya çıkmasını sağladığından kredi başvurularında önemli bir yere sahiptir. Eğer kişi ya da kurum; kredi ya da kredi kartı ödemelerini düzenli olarak yapmamışsa, bankaya borcu bulunuyorsa kredi notu düşük olur. Düzenli yapılan ödemeler ise, kredi notunun yükselmesini sağlar. Kredi risk raporuyla birlikte banka, kişinin ödeme alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olur.

E-Devlet Kredi Risk Raporu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Birçok konuda vatandaşların işlerini kolaylaştıran e-Devlet üzerinden kredi risk raporuna ulaşmak mümkündür. Bu sayede kredi notunuzu öğrenebilir ve eğer notunuz düşükse, yükseltmek için neler yapmanız gerektiği hakkında yol haritası çıkarabilirsiniz. E-Devlet kredi risk raporu sorgulaması şu şekilde yapılır;

  • e-Devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın.
  • Arama kısmın “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” yazarak ilgili hizmete giriş yapın.
  • Karşınıza gelen ekrandan ihtiyacınıza uygun olarak “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” raporlarından birini tercih edin.
  • Başvurunuzu yaptıktan sonra, talebiniz Türkiye Bankalar Birliği’ne iletilecek ve en geç 24 saat sonra raporunuz hazırlanacaktır.
  • Rapor hazır olduğunda detaylı bilgileri içeren SMS size iletilir.

Gelen SMS’de kredi risk raporunu indirmeniz için gerekli “rapor şifresi” bulunur. Bu şifrenin e-Devlet web sitesi ya da mobil uygulamasına giriş yaparak “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” hizmeti alanına girilmesi gereklidir.

Kredi Risk Sorgulaması Ücretli mi?

Türkiye Bankalar Birliği tarafından e-Devlet üzerinden sunulan kredi risk raporu, ayda bir defaya mahsus olmak üzere ücretsiz olarak talep edilebilir.

Bunları da beğenebilirsin