E-Noter Nedir? Hangi İşlemler Yapılır?

Noter işlemlerinin tamamlanması ve başvurusu için fazladan zaman ayırmak her zaman mümkün olmayabilir. Noter işlemlerinin gerekli olduğu başvurularda, bu durumu biraz da olsa kolaylaştırabilecek olan E-Noter sistemi ile vatandaşlar birçok konuda fazladan zaman harcamadan işlemlerini halledebiliyor. 2020 yılında vatandaşların kullanımına sunulan e-noter sistemi üzerinden hangi işlemlerin yapılabileceği konusu ile ilgili detayları yazımızda bulabilirsiniz.

E-Noter Nedir? Hangi İşlemler Yapılır?

E-noter uygulaması Türkiye Noterler Birliği (TNB) internet sitesi üzerinden randevu almanın yanı sıra bazı işlemleri de notere hiç gitmeden e-imza ile halledebilmenizi sağlıyor. 7/24 hizmet veren e-noter sistemi ile fazla zaman harcamadan kolayca randevu alabilir ve fiziki olarak notere gitmeye gerek kalmayan işlemleri tamamlayabilirsiniz. E-noter sistemi ile hangi başvuruların yapılabileceği ve hangi işlemlerin tamamlanabileceği merak edilmektedir. E-noter ile yapılabilecek işlemler ise şu şekildedir;

  • İhtarname/İhbarname 
  • E-tespit
  • Çeviri

Yukarıda yer alan işlemlerin tümünü notere gitmeden tamamlamanız mümkündür. Elektronik imzası bulunan kişiler, bu işlemleri online olarak gerçekleştirebilir. Geriye kalan işlemler için ise, sistem üzerinden randevu oluşturmanız yeterli olacaktır. Randevu saatinde notere gittiğinizde işlemlerinizi normalden çok daha kısa bir sürede sıra beklemeden tamamlayabilirsiniz.

E-Noter Randevusu Nasıl Alınır?

Noter işlemleriniz için online randevu oluşturmak istiyorsanız, Türkiye Noterler Birliği web sitesinde yer alan E-Randevu/Başvuru sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Ardından sayfanın sol üstünde bulunan randevu al bağlantısına tıklamanız gerekecektir. Sonrasında karşınıza ‘’Noterlik Bilgi Sistemi (e-hizmetler) Sahiplik ve Kullanım Hakları ile Şekline İlişkin Bildirim ve Kullanıcı Taahhütnamesi’’ çıkacaktır. Bunu onayladıktan sonra T.C. kimlik numaranız ve ekranda bulunan doğrulama kodu ile sisteme giriş yapabilirsiniz. Ekranda yer alan bilgi kutucuklarını doldurduktan sonra ise yapılacak işlem türü ve bu işlemi yapmak istediğiniz noterliği seçmeniz gerekiyor. Seçtiğiniz noterliğin uygunluk durumuna göre, randevu saati oluşturulacak ve e-posta adresinize iletilecektir. Randevu bilgilerinin yanı sıra, işlemler için gerekli olan başvuru numarası da e-mail adresinize gönderilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Permakültür Nedir? 

E-noter Üyelik Oluşturma

E-noter sistemi için üyelik işlemleri online olarak yapılmamaktadır. Sisteme üye olmak isteyenlerin noterliğe giderek istenen belgeleri teslim etmesi ve üyelik için başvuru yapması gereklidir. İstenen belgeler ise şu şekildedir;

  • İkametgah adresi
  • Telefon numarası
  • E-posta adresi
  • Nüfus cüzdanı

İstenen belgelerle noterliğe üyelik için başvuru yaptıktan sonra e-posta adresinize gelen linke tıklayarak şifre belirlemeniz gereklidir. Sonrasında T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz.

Elektronik Ortamda Vekalet Verilir mi?

Avukatına vekalet vermek isteyen çoğu kişi, bu işlemin notere gitmeden online bir şekilde yapılmasının mümkün olup olmadığını merak etmektedir. E-noter sistemi sayesinde birçok işlem için randevu oluşturmak mümkün olsa da, vekalet verilmesi için noterliğe gidilmesi gerekmektedir. İki taraf arasında hazırlanan sözleşmenin noter tarafından onaylanması sonucunda kişi; avukatına ya da bir yakınına vekalet verebilir.

E-Noter ile Notere Gitmeden Hangi İşlemler Yapılır?

E-noter sistemi sayesinde notere gitmeden tamamlanabilecek bazı işlemler bulunmaktadır. Randevu oluşturmanın yanı sıra, e-noter ile ihtarname çekebilir, ihbarname gönderebilir, çeviri hizmeti alabilir ya da e-tespit işlemi yaptırabilirsiniz. Ancak tüm bu işlemler için elektronik imza kaydınızın ve e-noter sistemine üyeliğinizin bulunması gerekmektedir. Elektronik imzası olmayan kişiler e-noter sistemini sadece randevu almak için kullanabilirler. 

Bunları da beğenebilirsin