E-Sigorta Poliçesi Nedir?

Sağlık, eğitim ya da emeklilik için sigorta yaptırmak isteyen kişiler poliçe detayları hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Belirli bir ödeme periyoduna bağlı olarak, aylık taksit ödemesi ya da toplu ödeme yapılarak poliçede yer alan teminatlardan faydalanma imkanı sunan sigorta ürünleri, birçok durumla alakalı kendinizi güvence altına almanıza yardımcı olmaktadır. Sadece kişinin isteği doğrultusunda yapılan sigorta poliçeleri olduğu gibi, kimi durumlarda da zorunlu olarak poliçe yaptırmanız gerekebilir. Çoğu zaman sigorta poliçeleri sözleşme detayları ile beraber, sigortalı kişiye fiziki olarak teslim edilmektedir. Ancak e-sigorta poliçesi uygulaması ile dijital ortamda da saklanabilmektedir. Yazımızda e-sigorta poliçesi ile alakalı tüm detayları açıklayacağız.

E-Poliçe Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya geçirilen e-poliçe, sigortalı kişilerin cep telefonu ya da bilgisayarlarından diledikleri an poliçelerine ulaşmalarını hedeflemektedir. E-poliçe uygulamasının hayata geçirilmesinin en büyük nedeni ise, kağıt israfının önüne geçmektir. Daha önce sigortalı kişilere basılı halde verilen poliçeler, artık dijital ortamda da yer alıyor ve her an ulaşılabilir olması nedeniyle herkes tarafından kolaylıkla kullanılıyor. 

E-Sigorta Poliçesi Nedir?

19 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Vergİ Usül Kanunu Genel Tebliği “Sıra no: 509”ile yürürlüğe koyulan elektronik sigorta poliçesi, sigorta ve emeklilik aracıları ile sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinin kağıt ortamda düzenlenen sigorta poliçelerini elektronik ortamda düzenlemesini sağlıyor. Yeni bir belge türü olmayan e-sigorta poliçesi, kağıt ortamda bulunan sigorta poliçesi ile aynı niteliklere sahiptir. E-sigorta poliçesi uygulaması kapsamında, raporların Mali Mühür ve Zaman Damgalı olarak onaylanması da zorunludur. Her anlamda matbu sigorta poliçesi ile aynı düzeyde geçerliliğe sahiptir. E-sigorta poliçeleri, sigortalı kişinin dijital ortamda da poliçe detaylarına ulaşmasını ve ibraz etmesi sağlıyor. 

Nereden Alınır? Ücretli midir?

Bu yazı ilginizi çekebilir

E-sigorta poliçesi, sigortalı kişi istediği takdirde ya da istemeden dijital ortamdan iletilebilmelidir. Sigortalı kişiler e-sigorta poliçesi için herhangi bir ek ücret ödemesi yapmak zorunda değildir. Ancak e-sigorta poliçesine dahil olmak için, şirketlerin atması gereken bazı adımlar mevcuttur ve şu şekildedir:

  • Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketleri ya da aracılarının e-Fatura uygulamasına dahil olması,
  • E-sigorta poliçesininin düzenlenmesi ve iletilmesi konusunda hazırlıklarının tamamlanmış olması,
  • E-sigorta poliçesi uygulamasına dahil olmak için başvuru yapılması gerekmektedir.

E-Sigorta Poliçesinde Bulunması Zorunlu Bilgiler Nelerdir?

E-sigorta poliçesi, kağıt ortamda bulunan poliçe ile aynı hukuki niteliklere sahip olsa da, belgede bulunması gereken bazı zorunlu bilgiler mevcuttur. E-sigorta poliçesinde, kağıt ortamda iletilen sigorta poliçesinde bulunması zorunlu bilgilerin yer alması gerekmektedir. Aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı elektronik ortamda sorgulama avantajı sunan karekod ya da barkodun da e-sigorta poliçesinde yer alması zorunludur. Bu sayede kullanıcı belgenin doğruluğunu kolayca sorgulayabilir.

E-Sigorta Poliçesine Geçmemenin Cezası Var mıdır?

E-sigorta poliçesine geçmesi zorunlu olan mükellefler, eğer uygulamaya zamanında geçiş yapmazsa mevzuat dahilinde yer alan cezai hükümler uygulanmaktadır. Bu nedenle mükelleflerin e-sigorta poliçesine Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen süre içinde geçmesi gerekmektedir.

Bunları da beğenebilirsin