Elbirliği Mülkiyeti Nedir?

Gayrimenkul üzerinden birden fazla kişinin hak sahibi olduğu ve payların da belli olmadığı durumlar elbirliği mülkiyeti olarak adlandırılmaktadır. Bir diğer adı ise iştirak mülkiyetidir. Elbirliği mülkiyeti genellikle miras sonucunda varislere kalmış olan menkul ya da gayrimenkullerde görülmektedir. Çoğunlukla paylı mülkiyet ile karıştırılsa da elbirliği mülkiyetinde paylar belli değildir. Aynı zamanda elbirliği mülkiyeti söz konusu olduğunda gayrimenkul ile alakalı herhangi bir karar için tüm hak sahipleri onay vermelidir. Bu nedenle çoğu kişi elbirliği nasıl bozulur ya da elbirliği mülkiyeti satılabilir mi sorularının cevaplarını merak etmektedir. 

Tapuda Elbirliği Mülkiyeti Nasıl Bozulur?

Elbirliği mülkiyeti söz konusu olduğunda gayrimenkul üzerindeki paylar belli değildir ve bu nedenle de tüm malikler gayrimenkulün tamamı üzerinde söz sahibidir. Ancak bu durumu tapuda bozmak mümkündür. Herhangi bir mahkeme ya da yasal yola başvurmadan tapuda elbirliğinin bozulması için maliklerden tek birinin başvuru yapması yeterlidir. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Mirasçılardan herhangi birini Tapu Müdürlüğü’ne başvuru yapması ve dilekçe vermesi gereklidir. Dilekçe verirken başvuruyu yapan kişiden tapu ve mirasçılık belgesi gibi gerekli evraklar istenebilir. Başvurunun ardından diğer mirasçılar tebligat yolu ile bilgilendirilir ve itiraz etmeleri için süre tanınır. Bu süre içinde hiçbir mirasçı itirazda bulunmazsa elbirliği ile mülkiyet bozulmuş olur. Böylelikle elbirliği mülkiyet paylı mülkiyete çevrilmiş olur. Yani mülkiyetin bozulması için tüm mirasçıların başvuru yapmasına gerek yoktur. 

Elbirliği Mülkiyet Satılabilir mi?

Elbirliği mülkiyeti olan bir gayrimenkul paylı mülkiyete çevrilmemişse tüm mirasçıların onayı olmadan satış yapılması mümkün değildir. Bu gibi bir durumda öncelikle tapuda elbirliği mülkiyetinin bozulması ve gayrimenkulde her mirasçının payı belirlenmelidir. Sonrasında kişi kendi payını satabilir.

Bunları da beğenebilirsin