Emlak Vergisi Muafiyet Şartları Neler?

Emekli, engelli, gazi veya şehit yakınları emlak muafiyetinden yararlanarak, belli şartlarda emlak vergisi ödemek zorunda kalmıyor. Devlet tarafından sunulan emlak vergisi muafiyeti sayesinde, söz konusu kişiler konut satın aldığında emlak vergisi ödemek zorunda kalmadan maddi sıkıntılarını giderebiliyor. Ancak, herkes emlak vergisi muafiyetinden yararlanamadığı gibi bazı şartlar da aranıyor. Bu şartları karşılamanız durumunda emlak vergisi ödemiyorsunuz.

Kimler Emlak Vergisinden Muaf?

Emlak vergisinden muaf olmak için tek başına emekli, gazi ya da engelli olmak yeterli olmuyor. Bu kişilerin aynı zamanda hiçbir geliri olmadığını belgelemesi gerekiyor. Ancak, eğer emekli, gazi, engelli ya da şehir yakınıysanız ve SGK’dan aldığınız aylıktan başka geliriniz yoksa yine de muafiyetten yararlanabilirsiniz. Diğer yandan her konut emlak vergisi muafiyetinden yararlanamıyor. Bunun için Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek bir ev vergiden muaf oluyor. Eğer kişinin birden fazla hissesi bulunuyorsa vergiden muaf olamıyor. Emlak vergisinden muaf olmak için konutta yaşamanıza gerek yoktur. Kendi evinizde oturmayıp başka bir evde kirada oturuyor olsanız bile vergi muafiyetinden yararlanabilirsiniz.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Verginin İadesi Mümkün mü?

Eğer emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için gerekli şartlara uygunsanız, ancak daha önce vergi ödemesi yapmışsanız verginin iadesi mümkün oluyor. Bu durumda 5 yıllık geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödediğiniz fazla vergileri geri alabilmek için gerekli belgelerle belediyeye başvuru yapmanız yeterli oluyor.

Emlak Vergisi Muafiyetine Nasıl Başvurulur?

Emlak vergisi muafiyeti için gerekli olan şartları karşılıyorsanız başvuru yapmak için taşınmazın bulunduğu belediyeye gitmeniz gerekmektedir. Belediyeye gittiğinizde durumunuzu bildirmeniz yeterli olacaktır. Ancak başvuru sırasında uygun şekilde yazılmış dilekçenizi de iletmelisiniz. Dilekçe bağlı bulunduğunuz belediye başkanlığı mali hizmetler müdürlüğünün dikkatine yazılmalıdır. Aynı zamanda dilekçe içinde vergi muafiyeti şartlarının tümünü yerine getirdiğinizi belirtmeli ve konutla alakalı bilgilere yer vermelisiniz. Başvurunuz sonrasında onay almanız durumunda vergi muafiyetinden kolayca yararlanabilir ve emlak vergisi ödeme yükümlülüğünden kurtulabilirsiniz. Eğer artıları yerine getirdiğiniz halde dilekçe ile ilgili belediyeye başvuru yapmazsanız emlak vergisi ödemek zorunda kalırsınız.

Bunları da beğenebilirsin