Eşya ile Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hayatın ne getireceği hiçbir zaman belli olmadığı için mevcut yatırımların ve eşyaların olası risklere karşı korunması için sigorta yaptırmak en mantıklısıdır. Böylece herhangi bir sorun oluşması durumunda sigorta poliçesinde yer alan teminatlara bağlı olarak oluşan zararlar sigorta şirketi tarafından karşılanır. Çoğu kişi, eşya ve konut sigortasının aynı ürün olduğunu düşünmektedir. Ancak her iki sigorta ürünü birbirinden farklıdır. Yazımızda eşya ve konut sigortası arasındaki farklara değineceğiz.

Eşya Sigortası Nedir?

Herhangi bir riske karşı evinizde bulunan tüm eşyaları teminat altına alarak koruyan sigorta türü olan eşya sigortası, günümüzde oluşan ihtiyaç gereği çoğu kişi tarafından tercih edilmektedir. Eşya sigortasında sunulan teminatlar sigorta şirketine bağlı olarak değişmekle beraber; genellikle deprem, su baskınları, yangın ve hırsızlık gibi birçok duruma karşı eşyalarınız güvence altına alınır. Ancak bazı sigorta şirketleri bu teminatlara yenilerini dahil edebilir. Bu nedenle eşya sigortası yaptırmadan önce detaylı araştırma yapmanızı öneririz. Aynı zamanda eşya sigortasının zorunlu olup olmadığı merak edildiğinden, bu sigorta türünün tamamen isteğe bağlı olduğunu belirtmek isteriz.

Eşya Sigortası Neleri Kapsar?

Eşya sigortasının asıl amacı, evinizde bulunan eşyaları güvence altına almaktır. Eşya sigortası kapsamında poliçede belirtilen durumlar dahilinde evinizdeki eşyalar zarar görürse ya da kullanılamaz hale gelirse, oluşan zarar sigorta şirketi tarafından teminatlar doğrultusunda karşılanır. Sigortalılar için maddi ve manevi kayıpların tümü teminat altına alınabilirken, evde yer alan antika değerindeki eşyalar da güvence altına alınır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Konut Sigortası Nedir?

Dış etkilere en açık yapılar olarak dikkat çeken binalar, doğal afetlerden ya da kazalardan zarar görmeye müsaittir. Bu gibi durumlarda herkesin aklına öncelikle konut sigortası gelmektedir. Konut sigortası; doğal afetlerin yanı sıra, yangın, hırsızlık ve binanın yıkılması gibi durumlar sonucunda zararınızın karşılanması için kendinizi güvence altına almanızı sağlayan bir sigorta türüdür. Konut sigortası zorunlu sigortalardan olmayıp, isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Evde oluşan hasar sonrasında meydana gelen kayıplar, poliçede belirtilen teminat ve limitler dahilinde sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır.

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Konut sigortası ya da ev sigortası ana teminatları arasında deprem, yangın, su basması, sel ya da hırsızlık gibi genel teminatlar yer almaktadır. Ancak bu teminatlar sigorta şirketine ve poliçeye göre değişmektedir. Bazı sigorta şirketleri genel teminatlara ek olarak grev ve halk hareketleri gibi üçüncü kişilerin dahil olduğu hasarlara karşı da güvence sağlamaktadır. Diğer yandan, eğer toprak kayması ya da yer çökmesi gibi risklerin bulunduğu bir coğrafi alanda yaşıyorsanız, teminatınıza bunları da dahil etmeyi düşünebilir ve sigorta şirketinizden bu konuda bilgi alabilirsiniz. Bu nedenle konut sigortası yaptırmadan önce mutlaka detaylı araştırma yapmanızı öneririz.

Eşya ile Konut Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Eşya ve konut sigortası arasındaki temel fark konut sigortasının sadece evde oluşabilecek hasarları karşılaması eşyaları güvence altına almamasıdır. Aynı şekilde eşya sigortası da sadece evin içinde yer alan eşyaları güvence altına alır ama binada oluşan herhangi bir hasar poliçe kapsamına girmez. Bu iki sigorta ürünü, genellikle beraber satın alınmaktadır. Her iki sigorta türünün de yaptırılması zorunlu değildir. Yani kişi isterse konut ya da eşya sigortası yaptırabilir. Eşya ve konut sigortası poliçeleri genellikle 1 yıl sürelidir. Sonrasında dilerseniz yenileyebilir ya da iptal edebilirsiniz. 

Bunları da beğenebilirsin