Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir ev almak günümüz insanının en büyük meraklarından birisi. Bu merakı iyi bilen konut şirketleri gerek kampanyalarda, gerekse hükümetin sağladığı avantajlarla reklam kampanyaları yürütmektedir. Reklamlara baktığımızda ev alırken nelere dikkat etmeli sorusunun tüm cevapları yüzeysel kalıyor. Bu yazımızda sizlere “Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeli” sorusunun cevabını vermek istedik.

Belgelerin Önemini Göz Ardı Etmeyin

Herhalde belirtmeye gerek yok,  Türkiye deprem kuşağında yer alan bir ülke. Hem imar ve diğer yasalar hem de doğal afetlere karşı dayanıklı bir yatırım yapmak istiyorsanız, ev alırken nelere dikkat etmeli  sorusunun ilk cevabı, belgelerinin tam olmasıdır. Peki bu belgeler nelerdir?..

Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Konusunun Başrolü: Ruhsat

2014 senesinin Mayıs ayında çıkan Yeni Tüketici Kanunu, ruhsat içermeyen konutların satılmasına yasak koymuştur.  Bazı firmalar ” ruhsat işi uzun sürüyor, sen kapora ver biz senetle sana satışı yapıverelim”  gibi lakırdılar edebiliyorlar. Bu cümlelere tamah etmemek gerekiyor çünkü ruhsatsız bir konut demek, asla tamamlanmaması muhtemel bir proje demektir.

İskan Zorunluluğu ve Kat İrtifakı

İnşaat bittikten sonra verilen İskan izni, ev alırken dikkat edilecekler konusunda baş sıralarda bulunmaktadır. İskanı alınmamış bir ev, Belediye tarafından ” kurallara uygun yapılmıştır” onayı almamış ev demektir. Bu durumda da belediye, yönetmeliğe uygun olmaması sebebiyle evi yıkabilir. Üstüne üstlük iskansız evde ruhsatı bulunmayan elektrik ve su kullanılmaktadır. Bu durum hem daha pahalı tüketim bedeline sebep olan hem de kiralanma değerini düşürebilen bir durumdur.

Kat irtifakı ise tabiri caiz ise bir evin nüfus cüzdanıdır.  Kat irtifakı yerine hisse tapusu verilebilmektedir fakat farklı kişilere aynı hisse tapusu verildiği, rastlanılmayan birşey değildir. Dolayısıyla ev alırken dikkat etmeniz gereken  şeylerden birisi de, kat irtifakı olmasıdır.

Zemin Etüdü ve Deprem Sigortası Ne Durumda?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Zemin etüdü dendiğinde aklınıza gelmesi gereken, gayrimenkulün inşa edildiği zeminin depreme dayanıklı olup olmadığıdır. Zemin etüdü yapılmamış bir ev, depremde trajik sonuçlara sebep olabilecek bir ev demektir.   Bu sebeple deprem yönetmeliğine uygunluğu ve zemin etüdünün yapılmış olması, ev alırken dikkat edilecek şeyler  konusunda önemli bir yer işgal etmektedir.

Malzeme ile Alakalı Haklarınızı İyi Bilin

İnşaat sırasında malzemede çıkacak sorunlar, yasal olarak bazı garantiler altındadır. İnce işçilik kıstasına giren sıva, seramik ve parke gibi ayrıntılarda yapan kişi 2 sene  duvarlar ve yalıtımlar gibi kaba işçilikteyse 5 sene boyunca  yapımcı sorumlu olacaktır.  Bu anlamda herhangi bir sorunla karşılaşırsanız cebinizden ödeme yapmak zorunda olmadığınızı bilmekte yarar var.

Brüt ve Net Metrekare Önemli Bir Ayrıntı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yasasına göre konut projelerinde net ve brüt metrekare ayrı ayrı belirtilmek zorundadır. Brüt metrekare evin tamamının ölçümü ( duvarsız olarak), net metkrekare ise süpürülebilen bölgenin ölçümüdür. Lakin bu kıstaslar firmadan firmaya değişebilmektedir. Henüz tamamlanmamış bir ev alacaksanız, bu konuyu açmanız ve ” tam olarak ne kadar yerim olacak, koltuk koyabileceğim, bana bunu söyleyin!..” şeklide net bir yaklaşım göstermek lazım. Aksi takdirde kötü bir sürprizle karşılaşabilirsiniz.

Enerji Kimlik Belgesi Zorunluluğu

Enerji kimlik belgesi demek bir evin ekonomik enerji tüketimi ve doğaya zarar açısından ne durumda olduğunu anlatan kimlik demektir. A ile G arasında sınıflandırılan binalar, A sınıfında mükemmel tasarruf ve doğa dostu sağlıyor demektir. G sınıfı ise uzak durmanız gereken bir binadır diyebiliriz. Yasal olarak asgari şart C sınıfıdır. Hem dünyaya, hem memlekete hem de ailenizin ve kendinizin sağlığına yararlı olacak bir hamle, ev alırken enerji kimlik belgesine dikkat etmektir.

Bu maddelere ek olarak ev alırken dikkat edilecek şeyler aidatların ne kadar olacağını öğrenmek ve yalıtımın kaliteli olup olmadığına bakmak olacaktır. Aynı zamanda her işlemi bankadan yapmak ve elden para teslimi yapmamak, daha isabetli hamleler olacaktır.

Ev alırken nelere dikkat etmeli, detaylı rehberlik için olayın kolayı! Şimdiden bereketli ve huzurlu yatırımlar diliyoruz.

Bunları da beğenebilirsin