Evde Orkide Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Orkide yaygın olarak yetiştirilen ev bitkilerinden bazılarıdır. Uygun yetiştirme koşullarının sağlanması sonucunda orkide çiçeğinin bakımını öğrenmek zor değildir. Evde orkide bakımıyla ilgili bazı ipuçlarını sizin için derledik.
Evde Orkide Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
İç mekanlarda orkide bakımı için altın kural, bitkinin doğal koşullarını mümkün olduğu kadar yakından kopyalamaktır. Doğada çoğu orkide epifittir, yani diğer nesnelerin üzerinde büyürler, ağaç kabuğuna ve hatta taşa tutunurlar. Orkidelerin çoğu doğrudan güneş ışığını sevmez. Bunun yerine perde arkasından sızan güneş ışığı, orkide çiçeği için çok daha iyidir. Çok fazla ışık yaprakları yakabilir ve zarar verebilir. Doalyısıyla orkidenizi doğrudan güneş ışığında bırakmamalısınız.
Orkidelerin çoğu nemli ve tropik bölgelerden gelir. Bu nedenle nemli bir atmosfere ihtiyaç duyar. Merkezi olarak ısıtılan evlerin çoğunda hava kurudur. Orkidenin yapraklarına iki ile üç günde bir ılık su uygulaması yapabilirsiniz. Bahsettiğimiz noktalara dikkat ederek evde orkide bakımı gerçekleştirmek düşündüğünüzden çok daha kolay hale gelecektir.
Orkide Nasıl Ortamları Sever?
Orkide çiçekleri, doğal olarak tropikal iklimlerde yetişen bitkilerdir. Bu nedenle, yetiştirme esnasında belirli bir sıcaklık ve nem seviyesi gerektirirler. Orkideler, parlak ancak doğrudan güneş ışığından korunmuş bir ışık kaynağına ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda orkide için ideal sıcaklık, gün boyunca 18-30°C arasındadır. Orkideler soğuğa dayanıklı değillerdir ve donma noktasının altında sıcaklıklara maruz kalmaları onlar için ölümcül olabilir.
Orkideler, yüksek nem seviyelerinde daha iyi büyürler. Nemli bir ortam sağlamak için bitkinin etrafına su püskürtmeniz veya su dolu bir tepsinin yanına yerleştirmeniz önerilir. Orkide yetiştirirken, bitkinin ihtiyaç duyduğu bakım koşullarını dikkatlice takip etmeniz gerekmektedir. Orkide için uygun ortam koşulları sağlanırsa, sağlıklı bir şekilde büyür ve güzel çiçekler açar.
Orkideler Kaç Günde Bir Sulanır?
Orkide bakımında en yaygın görülen hata, aşırı sulamadır. Orkide sulama miktarını bitkinin ihtiyacına uygun olarak belirlemek doğru olacaktır. Orkide sulama zamanı, türüne ve evinizdeki ortama bağlı olarak birkaç günde bir, hatta birkaç haftada bir olabilir.
Saksı içindeki orkide toprağı kuruduğunda daha fazla su eklemenin zamanı gelmiştir. Parmağınızı saksıya yaklaşık bir cm sokarak suya ihtiyaç olup olmadığını test edebilirsiniz. Zamanla, orkidenizin genellikle ne sıklıkta suya ihtiyaç duyduğuna dair bir fikir geliştirmeye başlayacaksınız.
Orkide Nasıl Çoğaltılır?
Orkideler, çoğunlukla görsel olarak etkileyici çiçekleriyle tanınan egzotik bitkilerdir. Orkide çoğaltmak, bitkinin özelliğine göre değişse de genellikle aşağıdaki yöntemler kullanılır:
- Ayırma: Orkide bitkileri, genellikle birkaç yıl sonra yeni sürgünler oluşturur. Bu sürgünler, ana bitkiden ayrılıp ayrı bir bitki olarak yetiştirilebilir. Bunun için, ana bitki dikkatlice çıkarılır ve kökleri temizlenir. Daha sonra yeni sürgünler kendi saksılarına dikilir.
- Keiki: Keiki, orkide bitkisinin doğal olarak oluşturduğu bir çoğaltma yöntemidir. “Keiki” kelimesi, Hawaii dilinde “bebek” anlamına gelir ve orkide bitkilerinin yan sürgünleri için kullanılır. Bu sürgünler, ana bitkiden ayrılıp ayrı bir bitki olarak yetiştirilebilir. Ancak, keikiyi uygun bir zamanda kesmek ve ayrı bir saksıya dikmek gerekir.
- Yaprak çoğaltma: Bazı orkide türleri, yapraklarından da çoğaltılabilir. Bu yöntemde, yapraklar kesilir ve steril bir ortamda köklenmeleri beklenir. Daha sonra, köklü yapraklar saksılara dikilir.
Bu yöntemlerin her biri, farklı orkide türleri için farklı sonuçlar verebilir. Bazı türler, bazı yöntemlerle daha kolay çoğaltılabilirken, bazıları için daha farklı yöntemler kullanılması gerekebilir. Dolayısıyla yönteme karar verirken dikkatli olmanızı öneririz.