Fek Yazısı Nedir? Nasıl Alınır?
Ev satın almak isteyen çoğu kişi nakit ihtiyacını karşılamak için konut kredisinden faydalanır ve bu da kredi borcu ödenene kadar satın alınan eve ipotek koyulmasına neden olur. İpotek altındaki evin kredi borcu ödenmezse bankanın vermiş olduğu paranın karşılığında evi satması gereklidir. Ancak kredi borçları tamamen ödenirse evin üzerindeki ipotek kaldırılabilir ve bunun için de fek yazısı hazırlanması gereklidir. Konut kredisi alan çoğu kişi “Fek yazısı nedir ve nasıl alınır?” sorularının cevabını merak etmektedir. Yazımızda fek yazısına dair tüm merak edilenleri cevaplayacağız.
Fek Yazısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Konut kredisi alan kişiler kredi borcunu tamamen ödediğinde evin üzerindeki ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan belgeye fek yazısı adı verilmektedir. Banka tarafından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne teslim edilen fek yazısının işleme alınmasının ardından evin üzerindeki ipotek kaldırılır.
Satın aldığınız evin üzerindeki ipoteği kaldırmak için fek yazısı sunabilecek tek yetkili kurum banka olduğundan, kredi borcunuzu tamamen kapattıysanız ilgili işlemlere başlanabilmesi için bankaya başvurmanız gereklidir. Fek yazısı almak için bankaya başvuru yapıldığında kimi zaman ekstra ücret talep edilebilir. Bu nedenle banka ile imzalamış olduğunuz konut kredisi sözleşmesinde fek yazısı hazırlanması için ücret talep edilmeyeceğine dair herhangi bir madde olup olmadığına dikkat etmeniz önemlidir. Bu sayede kredi vadelerinin tamamını ödediyseniz herhangi bir ücret ödemeden fek yazısı alabilirsiniz. Ancak sözleşmede fek yazısı ücreti alınacağı belirtilmişse, banka tarafından istenen ödemeyi yapmanız gereklidir.
Fek Yazısı Almak İçin Gerekli Belgeler
Konut üzerindeki ipoteğin kaldırılması için verilecek olan fek yazısı aşağıda yer alan belgeler tamamlanarak verilmelidir;
Üzerinde ipotek olan gayrimenkule ait tapu senedi verilmelidir. Tapu senedi yoksa evin ada ve parsel bilgilerinin bulunduğu resmi belge ibraz edilmelidir. Tüm bu belgeler yoksa konut sahibinin sözlü beyanı da geçerli sayılmaktadır.
Alacaklı ya da alacaklı temsilcisinin yanı sıra gayrimenkulün sahibi olan borçlunun da nüfus cüzdanı fotokopisi vermesi gereklidir.
Alacaklıdan 1 adet, borçludan ise 2 adet vesikalık fotoğraf istenmektedir.