Gayrinakdi Kredi nedir?

Kredi almak nakit ihtiyacının karşılanması için sık kullanılan bir yöntemdir ve çoğu kişi gayrinakdi kredisinin ne olduğu hakkında bilgi sahibi değildir. Krediler sadece nakit olarak verilmez ve bu da bizi gayrinakdi krediye yönlendirir. Banka kredileri temelde ikiye ayrılır ve bunlar; nakit ya da nakit olmayan yani gayrinakdi kredilerdir. Taşıt ya da ev satın almak için bireysel müşteriler tarafından kullanılan krediler nakdi kredi olarak adlandırılır. Diğer yandan gayrinakdi krediler şirketler tarafından kullanıldığından bireysel müşterilerin bu konu hakkında bilgisi olmaması normaldir. 

Gayrinakdi Kredi Detayları

Ticaret yapan işletmeler için mal ya da hizmet alışverişlerinin daha hızlı şekilde gerçekleşmesine yardımcı olan gayrinakdi krediler, bankaların şirketler için sağladığı pratik bir hizmettir. Alacak riskini ortadan kaldıran gayrinakdi krediler, peşin ödeme yapılmayan durumlarda hem satıcıyı hem de alıcıyı korur. Böylelikle şirketler alacaklarını güvence altına almış olur ve vadeli alışverişin de önü açılmış olur. Gayrinakdi krediler şirketlerin maddi olarak planlama yapmasına yardımcı olarak kolaylık sağlar. 

Gayrinakdi Kredi Nasıl Kullanılır?

Gayrinakdi kredi almak isteyen şirketler için birden fazla seçenek mevcuttur. Geniş bir yelpazeye sahip gayrinakdi kredi türleri arasından kendilerine uygun olanı rahatlıkla seçebilirler. Bu durumda gayrinakdi kredi başvurusu için tek bir yöntem yoktur. Şirketlerin karşılıklı anlaşmaları sonucunda hangi gayrinakdi kredi türü uygunsa ona göre başvuru yapılması gereklidir. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Gayrinakdi Kredi Türleri

Gayrinakdi kredi türleri ve detayları şu şekildedir: 

Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS): Bu gayrinakdi kredi türü yurt içinde yapılan mal alışverişinde tercih edilir. Bu sistemle mal alacak kişiye banka belli bir teminat verir ve satan kişi de bu teminata dayanarak satışı gerçekleştirir. Sistem üzerine müşteriye yapılan satışa ait faturaların yüklenmesi ile beraber banka faturanın vadesi geldiğinde teminat verdiği firmadan ödeme talep eder, firma ödemeyi yapar ve sonrasında banka da satıcıya fatura ödemesini gerçekleştirir. 

Teminat Mektubu: Teminat mektubu birçok sektörde kullanılan gayrinakdi kredi türlerinden biridir. Teminat mektubu belli bir metne uygun olarak yazılır ve esasen bu mektubun verildiği kurum mektupta yer alan tarih ve tutar doğrultusunda alacaklı konuma gelir. Bir diğer deyişle eğer müşteri ya da mektubu veren kişi sorumluluklarını yerine getirmezse banka teminat verdiği şekilde ödeme yapacaktır.

Akreditif: İthalat ve ihracat söz konusu olduğunda büyük bir öneme sahip olan akreditif gayrinakdi kredi türlerinden biridir. Uluslararası ticaretin olmazsa olmazlarından olan akreditif alınan malların bedelinin ödenmesini gerçekleştiren bankalara ait özel bir yöntemdir. Bu sistemle ithalatçının ülkesinde bulunan banka ile ihracatçının ülkesinde bulunan banka arasında anlaşma yapılır ve alacaklı şirket için banka ödemeyi taahhüt eder. 

Bunları da beğenebilirsin