Gelir Belgesiz Bankadan Kredi Çekilebilir mi?

Bankadan kredi almak için başvuru yaptıktan sonra, başvurunun olumlu sonuçlanması bazı şartlara bağlıdır. Ev ya da araba almak vb. yatırım yapmak isteyen veya nakit ihtiyacını karşılayacak kadar parası bulunmayan kişiler, kredi arayışını . Kredi notu yüksek olan çoğu vatandaş herhangi bir sorun yaşamadan kredi alabilir. Ancak bankalar kredi verirken sadece kredi notuna bağlı kalmamaktadır. Kişinin harcama alışkanlıkları ve kredi notu gibi, gelir beyanı da bir o kadar önemlidir. Ancak gelirini belgeleyemeyen kişiler gelir belgesi olmadan da kredi alınıp alınamayacağını merak ediyor. Bu konuyla alakalı tüm detaylar yazımızda.

Gelir Belgesi Nedir?

Maaş bordrosu olarak da bilinen gelir belgesi, bir kişinin aylık gelir durumunu gösteren belge türüdür. Gelir belgesi şahsa özel olduğu için, kişi sadece kendi gelir belgesi ile işlem yapabilir. Özellikle finansal işlemlerde ihtiyaç duyulan gelir belgesi, vatandaşların aylık net kazancını belgeler ve bu da kredi çekerken bankaların kredi taksitlerinin ödenebileceği kadar kazanca sahip olup olmadığınızı görmesini sağlar. Gelir belgesi sadece kredi başvurularında değil, kredi kartı ya da vize başvurularında da talep edilebilir.

Gelir Belgesi Nereden Alınır?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Gelir belgesi ile işlem yapmak isteyen kişiler, gelir belgesini nereden alındığını merak etmektedir. Özellikle ilk kez sigortalı olan kişiler gelir belgesinin çalıştıkları kuruma bağlı olarak alındığını bilmeyebilir. Gelir belgesi almak isteyen kişi eğer kamu kuruluşunda çalışıyorsa, bordrosunu e-devlet sistemi üzerinden alarak beyan edebilir. Özel kurumlarda sigortalı olarak çalışan kişiler ise, gelir belgesini çalıştıkları kurumdan temin etmelidir. BAĞKUR’a bağlı çalışanların gelir belgesi beyanı için vergi levhalarını göstermeleri yeterlidir. Diğer yandan eğer emekli bir vatandaş gelir belgesine ihtiyaç duyarsa, kamu çalışanlarında olduğu gibi e-devlet sisteminden bu belgeye ulaşabilir.

Gelir Belgesiz Kredi Alınabilir mi?

Gelir belgesi olmadan da kredi alabileceğinizi söyleyen resmi olmayan kurumlar ya da reklamlar sadece aldatmacadan ibarettir. Kredi alabilmenin ilk şartlarından biri, kişinin sigortalı olarak çalışması ve aylık gelirini beyan etmesidir. Kişi bir kurumda çalışıyorsa ve sigortalı değilse, gelir belgesi alması mümkün değildir. Diğer yandan gelir belgesi olmadan kredi çekmek neredeyse imkansızdır. Bu nedenle kredi çekmek isteyen kişilerin mutlaka gelirlerini belgelemeleri gerekmektedir.

Gelir belgesi olmadan kredi almanın bir yolu elbette mevcuttur. Bunun için ipotekli kredi başvurusu yapılabilir. İpotekli kredi alabilmek için, kişinin bir taşınmaza sahip olması gerekmektedir. Böylece banka gelir belgesi olmasa da, kişinin gayrimenkulünü ipotek altına alarak kendini korumaktadır. Kendinize ait olan gayrimenkulü kredi karşılığında teminat olarak göstererek, ipotekli krediye başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak kişinin ipotek ettirecek gayrimenkulü bulunmuyor ve gelirini de beyan edemiyorsa, banka kredi başvurusuna olumsuz yanıt verecektir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bankaların normal koşullarda gelir belgesi olmadan kredi vermeyeceğinin bilinmesidir.

Bunları da beğenebilirsin