Gelire Göre İdeal Evin Tutarına Nasıl Karar Verilir?

Her yetişkin insan bir ev almayı hayal etse de çoğu zaman yüklü bir nakit destek olmadıkça borçsuz ev almak mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda ilk akla gelen ise konut kredisi çekmek ve bankadan alınan nakit para ile ev sahibi olmaktır. Ancak bunun öncesinde gelire göre ideal ev değerini belirlemek çok önemlidir. Kredi çekerek ya da çekmeden ev alacaksanız gelirinize göre ne kadarlık bir ev satın alabileceğinizi bilmeniz planlama yaparken işinizi kolaylaştıracaktır.

Aylık Geliriniz Ne Kadarlık Bir Ev Almanızı Sağlar?

Konut kredisi başvurularında bankalar tarafından öncelikle kredi notuna, sonrasında ise aylık gelir tutarına göre onay verilmektedir. İhtiyaç kredisi ya da araç kredisi gibi kredi türlerinde düşük limitlerde krediler verilse de konut kredilerinde kredi tutarı çok daha fazladır. Bu nedenle banka kredi taksitlerinin ödenmesi konusunda kendisini güvenceye almak ister ve bu noktada yukarıda bahsettiğimiz iki faktör dikkate alınır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Her insan çalışma koşullarına ve kariyerindeki ilerleyişine göre farklı tutarda maaş almaktadır. Bu nedenle gelirinize göre ne kadarlık bir ev alabileceğiniz de belgelenebilir gelir durumunuza göre belirlenir. Diğer yandan konut kredilerinde banka evin değerinin %20’si kadar peşinat talep etmekte, kalan %80’lik kısım için kredi vermektedir.

Gelire Göre İdeal Ev Tutarını Hesaplama

Konut kredisi başvurularında onay sonrasında bankalar tarafından gelire göre ne kadarlık bir ödeme yapılacağı belirlenmektedir. Yasal olarak bir kişi beyaz ettiği aylık gelirin en fazla %50’si kadar kredi taksidi ödemesi yapabilir. Buna göre 5.000 TL maaş ile çalışan bir kişi en fazla 2.500 TL kredi taksidi ödeyecektir.

Gelirinize göre ne kadarlık bir ev alabileceğinizi bankaya giderek öğrenebilir ya da online olarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu noktada Gelirime Göre Ne Kadarlık Ev Alabilirim? hesaplama aracı size yardımcı olacaktır. Bu hesaplama aracı ile aylık beyan edebileceğiniz gelire göre maksimum ne kadar kredi çekebileceğiniz ve aylık ödemeleriniz de dahil olmak üzere tüm detayları öğrenebilirsiniz.

 

Bunları da beğenebilirsin