Gelire Göre İdeal Kredi Tutarına Nasıl Karar Verilir?

Kredi başvurusu ile nakit ihtiyacını kolaylıkla karşılamak ve sonrasında bankadan alınan parayı vadeye göre taksit taksit ödemek birçok avantaj sunmaktadır. Konut kredisi, araç kredisi ya da ihtiyaç kredisi gibi kredi ürünleri için bankalar bazı şartların karşılanmasını talep etmektedir. Bu şartlar arasında başvurunun onay alıp almamasını etkileyen temel unsur ise kredi notudur. Ancak kredi notu yüksek olan ve kredi almak isteyen çoğu kişi maksimum ne kadarlık bir üst limite sahip olduğunu merak ediyor. Gelire göre ideal kredi tutarına nasıl karar verildiğine dair tüm detaylar yazımızda.

Kredi Çekme Şartları Nelerdir?

Kredi çekmek isteyen her vatandaşın belli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bazen bu şartlar bankaya göre değişse de kredi çekmek için genel olarak aşağıdaki şartlar aranmaktadır;

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Aktif SGK kaydı ya da vergi levhasına sahip olmak
  • Geçmişe yönelik finansal kayıtlarınızda herhangi bir sorun olmaması
  • İpotekli kredilerde eş rızasının olması
  • Gelirin resmi geçerliliği olan evraklarla beyan edilmesi
Bu yazı ilginizi çekebilir

Yukarıda yer alan şartların yanı sıra bankalar kredi notunun yüksek olmasını ister. Böylelikle müşterilerinin borçlarını düzenli ödeyeceklerinden emin olurlar. Aynı zamanda bazı bankalar yüksek kredi tutarlarında kefil talebinde de bulunabilir.

Gelire Göre İdeal Kredi Tutarı Nasıl Belirlenir?

Bankalar kredi başvurusu onayının ardından kredi tutarına bağlı olarak aylık düzenli olarak ödenebilecek taksit tutarının hesaplamasını yapmaktadır. Buna göre kişinin alabileceği kredi tutarı da belirlenir ve daha yüksek bir kredi verilmez. Gelire göre ideal kredi tutarı ise kişinin aylık kazancına bağlı olarak hesaplanır. Buna göre kredi aylık taksit ödemelerinin belgelenebilir hane gelirinin %50’sini geçmemelidir. Hane geliri söz konusu olduğunda kredi başvurusu yapan kişi ve eşi kastedilir. Ancak evli değilseniz kredi tutarı sizin maaşınıza göre belirlenecektir. Buna göre 4.000 TL maaş alan bir kişi aylık maksimum 2.000 TL kredi taksidi ödeyebilir.

Gelire göre ideal kredi tutarını detaylı bir şekilde hesaplamak istiyorsanız, Ne Kadar Kredi Çekebilirim?  hesaplama aracından faydalanabilirsiniz. 

 

Bunları da beğenebilirsin