Gelirin Kaç Katı Kredi Çekilebilir? (2024)

Kredi çekmek istediğiniz zaman gelir düzeyinizi göz önünde bulunduran bankalar için, bu durum önemlidir. Sadece gelir düzeyine bağlı olarak da kredi almak mümkün değildir. Aynı zamanda kredi çekmek isteyen kişinin daha önce banka borçlarını ödemiş ve takibe alınmamış olması gereklidir. Bankaların kredi vermeden önce dikkate aldığı ilk şey kredi notunun yüksek olup olmamasıdır. Buna bağlı olarak geliriniz çok yüksek olsa da, eğer kredi puanınız düşükse istediğiniz krediyi almanız mümkün değildir. Özellikle banka kara listesinde olan kişilerin en az 5 yıl boyunca kredi alması mümkün olmaz. 5 yıl sonrasında ise kredi puanını yükseltmesi beklenir ve ardından kredi başvurusuna olumlu yanıt verilir.

Kredi çekmek isteyen çoğu kişi, gelirin kaç katı nakit destek alabileceğini merak ediyor. olayınkolayı Gelire Göre Kredi Hesaplama aracını kullanarak kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Gelirimin Kaç Katı Kadar Kredi Çekebilirim?

Herhangi bir bankaya kredi çekmek için başvuru yaptığınızda kredi notunuz, gelir düzeyiniz ve geçmiş işlemleriniz dikkate alınır. Düzenli ödeme yapan kredi notu yüksek bir vatandaşsanız, maaşınız düşükse alabileceğiniz toplam kredi tutarı da düşük olacaktır. Bankalar kredilerin aylık ödemelerini hesaplarken maaşın maksimum %70’ini baz alır. Yani daha fazlası için kredi veremez ve bu da toplamda alacağınız kredi tutarını etkiler. Maaşın maksimum %40-50’si kadarını aylık ödeme olarak kabul eden bankalar da mevcuttur. Bu nedenle kredi çekmeye karar verdikten sonra detaylı bir araştırma yapmanız önerilir.

Kredi Hesaplama Yöntemi

Gelirinize göre çekebileceğiniz kredi tutarını hesaplamak için öncelikle gelirinizi baz almalısınız. Örneğin; 14.000 TL aylık geliri olan bir kişinin aylık maksimum ödeyebileceği tutar %70’ini hesapladığımızda 9.800 TL olacaktır. Konut, ihtiyaç ya da araç kredilerinde vade sayıları farklıdır. Bu nedenle çekmek istediğiniz kredi türüne göre kendiniz hesaplama yapabilirsiniz. Eğer araç ya da ihtiyaç kredisi alacaksanız maksimum 60 ay kredi ödemesi yapabilirsiniz. Buna göre maksimum; 9.800×60=588.000 TL tutarında kredi alabilirsiniz.

Maaşın Kaç Katı Kredi Çekilebilir?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Bankalar, müşterilerine sundukları kredi imkanları konusunda çeşitli kampanyalar ve özel teklifler düzenleyebilir. Bu teklifler genellikle müşterinin maaşına bağlı olarak şekillenir, ancak her zaman böyle olmayabilir. Genel uygulamada, bankalar kredi limitlerini belirlerken müşterinin toplam gelir düzeyini temel alır. Bu, bireyin kredi geri ödeme kapasitesini doğru bir şekilde değerlendirmek için önemlidir.

Özellikle bankaların düzenlediği bazı kampanyalar, emekliler ve kamu sektöründe çalışanlar gibi kesintisiz ve düzenli gelire sahip olan bireyleri hedef alır. Bu gruplar için bankalar, genellikle maaşın 12-15 katına kadar kredi çekme imkanı sunabilir. Bu durum, emekliler ve kamu çalışanları için önemli bir fırsat olabilir. Çünkü düzenli gelirleri, bankaların gözünde onları daha düşük riskli müşteriler haline getirir.

Kredi limitinin hesaplanmasında, bankalar müşterinin toplam borç yükünü, aylık ödeme kapasitesini ve kredi geçmişini de göz önünde bulundurur. Bu faktörler, müşterinin kredi alabilirliğini ve alabileceği maksimum kredi miktarını etkileyen önemli unsurlardır.

Kredi Çekme Şartları Nelerdir?

Her bankanın kredi çekecek müşterisinde aradığı sabit şartlar mevcuttur. Bu şartlara uygun olan kişilere kolaylıkla kredi çıktığından, kredi çekmek isteyen vatandaşların bu durumu dikkate alması önemlidir. 2024 itibariyle nakit desteğe ihtiyacınız olduğunda kredi çekmek için bankalar tarafından aranan şartlar şu şekildedir;

  • 18 yaşını doldurmuş/reşit olmak.
  • Aktif SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) kaydının olması ya da vergi levhası bulunması.
  • Bankaların kara listesinde olmamak/daha önce kredi kartı ya da kredi borçlarını geciktirmeden ödemiş olmak.
  • Taşınmaz malların ipoteği verilecekse eşin rızası olduğuna dair yazılı belge.
  • İhtiyaç ve taşıt kredilerinde maksimum 60 ay, konut kredisi ise 360 ay vade talep edilmesi.
  • Kredi çekecek kişinin gelirinin resmi olarak geçerliliği olan evrak ile beyan edilmesi.

Yukarıdaki şartları karşılıyorsanız, dilediğiniz kredi tutarına bağlı olarak nakit desteği alabilirsiniz. Diğer yandan gelir düzeyine göre kredi çekebileceğinizi de unutmamalısınız. Bu nedenle özellikle bir konut alacaksanız, peşinatınızın olması önemlidir. Çünkü bankalar malın tam karşılığı kadar kredi vermez.

Bunları da beğenebilirsin