Gelirinizin Ne Kadarını Konut Kredisi için Ayarlamalısınız?

Konut kredisi, eşiniz ve çocuklarınızla birlikte oturmak istediğiniz o evde kira ödeyerek yaşamak yerine o evin sahibi yapma yolunu açıyor. Günümüzde çok sayıda birey konut kredisi yoluyla gelirlerine uygun ödeme seçenekleri sayesinde konut sahibi olabiliyor. Fakat burada da asıl önemli olan aldığınız kredinin sizi zora sokmadan ödenebilmesidir.Konut kredisine başvurunuzun olumlu sonuçlanabilmesi ve kredinizin ödemelerini düzenli yapabilmeniz için önemli belli başlı faktörler bulunmaktadır.

Bunların en başında alacağınız krediyi düzenli bir şekilde ödeyebilmenizi sağlayacak olan gelir durumunuzdur. Çünkü krediyi alabilmeniz ve aldığınız kredinin ödeme planı  gelir durumunuza göre ayarlanmaktadır.

Hane Halkını Unutmayın

Konut kredisi almak için başvurduğunuzda başvurunuzun olumlu sonuçlanmasını sağlayacak en önemli etken kredi skorunuz olacaktır. Kredi skoru, bütün finansal kayıtlarınızın ve bankalarla olan işlemlerinizin kredi kayıt bürosunca bir araya getirilerek analiz edilmesiyle ortaya çıkan kişisel puandır.  Bu nedenle bankalar size kredi verme aşamasında kredi puanınıza da dikkat etmektedir.

Konut kredisi için kredi puanınız yani kredi skorunuz iyiyse ve aylık geliriniz almak istediğiniz kredi tutarı için yeterli düzeydeyse krediyi alma aşamasında  hiç bir pürüzle karşılaşmazsınız. . Krediyi ödemek için yeterli miktarda aylık geliriniz olmaması durumunda, krediden vazgeçmek yerine aile bireylerinin sahip oldukları diğer gelirleri devreye sokabilirsiniz. . Kredi başvurusuna ailenizin ya da eşinizin gelir durumunu da ekleyerek yani gelir beyanında bulunarak, olumlu cevap alma şansınızı yükseltebiliyorsunuz.

Ek Gelir Durumunuz

Eğer ki ek gelir kazancınız varsa bu durum kredi başvurunuzun onaylanması için olumlu katkı sağlayacaktır. Bu nedenle herhangi bir ek gelir imkanınız bulunuyorsa mutlaka bunu başvurunuzda belirtin.

Ayrıca bankalar ek gelir imkanına sahip olan müşterilerine özel bir ödeme planı da sağlayabilmektedir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Minimum %25 Birikim Sahibi Olmak

Mortgage kurallarına göre, bir konut kredisi başvurusunda bulunmadan evvel, istediğiniz ve talep edeceğiniz kredi tutarının en az %25 kadar birikiminiz olması gerekmekte. Bu tutara sahipseniz eğer ve diğer bilgilerinizde herhangi bir sorun bulunmuyorsa rahatlıkla konut kredisi alabiliyorsunuz.

Gelir Ayarlamasında Dikkatli Davranmak

Konut kredisi ödemesinde aylık borçlarınızın yani taksit ve giderlerinizin birleşiminin her zaman için kazanmış olduğunuz aylık gelirin altında olması gerekmektedir. Aynı zamanda kazanmış olduğunuz aylık gelirinizin her ay olmak üzere minimum %10’u kadarını tasarruf etmeniz size kredi ödeme aşamasında rahatlık sağlayacaktır.

Aylık olarak gider hesabı yaparken elektrik, su, ısınma giderleri, gıda, eşiniz ve çocuklarınızın sağlık harcamaları ve ulaşım gibi tüm giderleri kalem kalem atlamaksızın toplandıktan sonra üzerine almış olduğunuz konut kredinizin aylık taksit ödemesi eklenmelidir.

Eğer ki, ödediğiniz aylık borç tutarınız kazanmış olduğunuz aylık gelirinizin %20-40 aralığında yer alıyorsa ödeme planlarınızda  hassas davranmanız gerekiyor demektir.Yukarıda belirttiğimiz yaşamsal giderleri ve %10 civarındaki tasarruf miktarını üstüste koyduğunuzda gelirinizin üzerine çıkmamanız gerekmektedir.

Eğer ki ödemiş olduğunuz konut kredisi taksiti ve diğer yaşamsal giderlerinizin toplamı kazandığınız aylık maddi kazancınızı aşıyorsa, ödeyeceğiniz zorunlu masraf kalemlerini de düşünerek çekeceğiniz kredi miktarını bir kez daha gözden geçirmenizde fayda var. Unutmayın, konut kredilerinizi alırken ödemeniz gereken expertiz ücreti, kredi hayat sigortası bedeli ve sonrasında mülk edindiğiniz için vermeniz gereken vergiler size bekliyor.

Konut kredisi kullanan tüketicilere, Kredi Hayat Sigortası’nda %40’a varan avantajlı fiyatlar olayın kolayında!.

Bunları da beğenebilirsin