Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Olanlar Ne Yapmalı?

Farkında bile olmadan Genel Sağlık Sigortasına Prim Borcu yapmış olabilirsiniz. Bunun gibi bir duruma düşmüş olan birçok kimse prim borçlarını sorgulatmaya, ne şekilde bu borcu kapatabileceğini öğrenmeye çalışıyor. 8 Ocak’ta yapılan kanun değişikliği ile GSS prim borcu olanların da 2020 senesi bitene kadar özel ya da devlet hastanelerinin imkanlarından faydalanmalarına izin verildi. Bu yeni uygulamalara rağmen prim borcunuzun olup olmadığını öğrenmekte fayda var. Bunun için gelir testi yaptırmanız da gerekebilir.

Prim Borcu Kimleri Kapsıyor?

Sigortanızın yaptırıldığı bir yerde tam zamanlı olarak çalışıyorsanız ya da SGK’dan aylık gelir alıyorsanız prim borcu oluşturmanız mümkün değil. Yani emeklilerin, dul ya da yetim aylığı alanların bu konuda endişe etmesine gerek yok. Ancak Bağ-Kurlular ve kendi primlerini kendileri ödeyenler hesaplarını kontrol edip borç sahibi olup olmadıklarını öğrenmeli. Eğer çalışmıyorsanız ama size bakmakla yükümlü birisi varsa da prim borcunuz birikmeyecektir. Tüm bu kıstasların dışında kalanların prim borcundan kaçınmak için yapması gereken ilk şey gelir testi. Yaşadığınız hanenin toplam gelirinin belirlendiği bu testten sonra kişi başına düşen hane geliri 981 TL’nin altında ise borçlanma gibi bir durumunuz söz konusu değil. Örneğin evde anne babası ile yaşayan ve çalışmayan 25 yaşını aşkın bir üniversite mezunu varsa ve evin toplam geliri sınırın üstündeyse bu çalışmayan kişi için her ay 88,29 TL prim ödenmesi gerekiyor.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Tescil ve Prim Borcu Sorgulama

Prim borcunuzu sorgulamak için yapmanız gereken tek şey e-devlet sistemine giriş yapmak. Bunun için eğer hala yoksa önce PTT’lere başvurarak bir e-devlet şifresi almanız gerekir. Sisteme girdikten sonra “Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama” kısmına tıklamanız yeterli. Karşınıza çıkacak listede adınıza borç olup olmadığı, varsa hangi aylarda borçlandığınız görünecektir.

Prim Borcu Olanlar Ne Yapmalı?

31 Aralık 2020 tarihine kadar borçlu durumda olmanız teknik bir engel teşkil etmiyor. Sene başında çıkarılan kanun değişikliği ile borçlu görünen vatandaşlar da sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek. Fakat bu uygulamanın bitiş tarihinin ileride uzatılacağı gibi bir garanti yok, bu yüzden borcunuz varsa şimdiden bir ödeme planı oluşturmakta ve taksit taksit de olsa borcunuzu kapatmakta fayda var.

Bunları da beğenebilirsin