Hisseli Tapu Nedir? Satışı Nasıl Yapılır?
Hisseli tapu taşınmaz mülkün ortaklarını ve isimlerini gösteren bir belgedir. Söz konusu gayrimenkulün sahiplerinin isimleri bu tapuda yer almakta ve mülkün kaç ortağı olduğu da açıkça görülmektedir.
Hisseli tapuda hangi ortağın hangi bölüme sahip olduğu belirtilmemektedir.
Tapuda ortakların hangi bölümün kendilerine ait olduğunun belirlenmesi içinRızai Taksim Sözleşmesi yapması gerekmektedir.
Rızai Taksim Sözleşmesi, tapu sahiplerinin kendi aralarında hangi bölümün kime ait olduğunu yazılı olarak belirttiği bir belgedir. Yine de belge hisse sahiplerinin kendi aralarında yaptığı bir sözleşme olduğu için tapuya resmi olarak etki etmemektedir.
Hisseli Tapu Satışı Nasıl Yapılır?
Hisseli tapu satışı söz konusu olduğunda, gayrimenkul veya arsada birden fazla hak sahibi bulunduğu için satışı zor olabilmektedir. Bu nedenle tüm ortakların satış işleminde bulunması önemlidir. Eğer tüm ortaklar satışta bulunmayacaksa, avukata vekalet vermek de mümkündür. Bu durum tüm ortakların satışı gerçekleştirmesi durumunda sorunsuz olacaktır.
Ortaklar arasından tek bir kişi bile satış istemiyorsa, satışın iptali için dava açabilmektedir.
Tapu satışında ortaklardan sadece biri satış yapmak istiyorsa, öncelikle diğer hissedarlar ile konuşmalı, eğer ortaklardan hisseyi almak isteyen varsa ona satış yapmalıdır. Eğer ortaklar arasında hisseyi satın almak istemeyen olursa, hisse dışarıdan birine devredilebilir.
Ortaklar arasında anlaşma yapılamıyorsa, izaleyi şüyu davası ile satış gerçekleştirilebilir.
İzaleyi Şüyu Davası Nedir?
İzaleyi şüyu, mülkün satılmasını isteyen, ancak ortak bir sonuca varamayan hisse sahipleri için uygun bir uzlaşma yöntemidir. Bu yöntem ile ortaklığın sona ermesini isteyen mülk sahiplerinden herhangi biri dava açabilme hakkına sahiptir.
İzaleyi şüyu davası ile öncelikle yetkili bir kişi mülkü değerlendirmekte, piyasa değeri belirlenen mülk ile alakalı hisse sahipleri bilgilendirilmekte ve icra yolu ile satış yapılmaktadır. Sonrasında ise hisse sahipleri arasında para eşit olarak paylaştırılmaktadır.
Hisseli tapu satışında sadece alıcı ve satıcının anlaşması değil, diğer ortakların da anlaşması önemli olduğundan zor bir yöntemdir. Ortaklar kendi hisselerini satma hakkına sahip olsa da diğer hissedarların haberi olmadan satış gerçekleştirilirse, şufa davası açılabilmektedir.
Bu nedenle tapu satışı yapılırken, diğer ortaklar ile uzlaşma yoluna gitmek en doğrusudur.