İhtiyaç Kredisi Alırken Hangi Masraflar Sizi Bekliyor?

İhtiyaç kredisi başlangıçta herkesin her ihtiyacı için başvurabileceği bir kredi olarak görülebilir. Ancak bunun da bir para ödünç alma durumu olduğu ve geri öderken aldığınızdan ne kadar fazlasını geri vereceğinizin hesabını iyi yapmak gerekir. Her kredi türü gibi ihtiyaç kredisinin de kendine has işlem ve başka masrafları olduğunu da belirtmemiz lazım. Kredi tahsis ücreti, Banka Sigorta Muamele Vergisi ve Kaynak Kullanım Destekleme Fonu gibi ekstra giderlerin de ihtiyaç kredilerine yansıtılabileceğini akılda tutmakta fayda var.

İhtiyaç Kredisi Çekerken Dikkat Edilmesi Gereken Ödenekler

İhtiyaç kredisinde de en başta karşımıza çıkan ve önemli masraf kalemlerinden biri, dosya masrafıdır. Konut kredilerinde 500-2.000 TL arasında değişen tutarlarda sabit olarak alınabildiği gibi kredi tutarı üzerinden belirli bir oran belirlenerek de alınabilir. Bankalar bu masraf oranlarını kendileri belirlerler.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Diğer bir masraf kalemi de komisyondur. Bunu banka kendisi için alır. Konut kredilerinde bankaların faiz oranını düşürerek toplam maliyeti azaltmak için önden tahsil ettikleri peşinat da bu komisyon ödemelerinden biridir. Bankalar bunu genel olarak güvence olarak değerlendirir ve kredi tutarının belirli bir oranı ölçeğinde ödeme talep eder( örneğin kredinin %1’i veya %2’si gibi).

En düşük faiz oranını bulduğunu düşünen müşteriler oldukça dikkat etmesi gereken bir masraf kaynağıdır çünkü ödenen komisyon faizdeki indirimin birebir karşılığıdır. Tüketiciye yansıtılan toplam maliyet komisyonsuz haliyle aynı seviyede olacak, hatta vade boyunca faize ödenecek paranın bir kısmı baştan tahsil edilecektir. Tüketici her zaman komisyonsuz alternatif bir fiyat teklifi talep edebilir. Bunun yanında bankalar konut kredisi ile alınacak evin gerçek değerini belirlemek için SPK lisanslı bağımsız ekspertiz kuruluşları ile çalışırlar. Bu kuruluşlara ödedikleri ücreti de krediyi kullanacak olan tüketiciye yansıtabilirler.

İhtiyaç Kredisine Dahil Olan Masraflar

Hesap İşletim ve Ekstre Gönderim Ücretleri kredi ödemeleri süresince tüketici için açılacak hesaptan alınacak olabilir. Konut için zorunlu deprem sigortası, araçlar için ferdi kaza sigortası, hayat sigortası da ihtiyaç kredisi ile birlikte karşınıza çıkacak masraflardan sayılabilir. Dolayısıyla, kredi çekeceğiniz zaman bu masraflarında alacağınız krediye dahil edileceğini bilmeniz ve sizin geri ödemeniz gereken para miktarını ne kadar değiştireceğini hesaplamanız tavsiye edilir. Örneğin yılbaşı kredi hesaplama aracı gibi kredi hesaplama araçlarını kullanabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin