İlk Kez Kredi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cep telefonu, ev aletleri, araç, ev satın almak veya yeni bir iş kurmak için nakit ihtiyacı duyanlar, ilk olarak kredi almayı tercih ediyor. Bununla birlikte bazen tıbbi tedavi ihtiyacı için kredi alınabilirken, bazen de evlilik gibi özel günler için nakit ihtiyaçlarını kredi çekerek karşılamayı düşünüyor. Ancak ilk defa kredi çekmeyi planlayan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Yazımızda ilk kez kredi kullanacak kişilerin nelere dikkat etmesi gerektiğine değineceğiz.

Ne kadar nakite ihtiyacınız olduğunu belirleyin

İlk kez kredi alacak kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli faktör, ne kadar nakit ihtiyacı olduğunu belirlemektir. Kredi almak, anlık olarak tüm sorunlarınızı çözdüğünüzü düşünmenize neden olsa da, uygulanan faizler nedeniyle aslında aldığınız kredi miktarından çok daha fazlasını geri ödemeniz gerekiyor. Bu nedenle eğer çok düşük miktarlarda para ihtiyacınız varsa, ilk adım kredi çekmek olmamalı. Ailenizden ya da arkadaşlarınızdan borç alıp düzenli şekilde ödemeniz mümkün olabilir. Yüksek meblağlardaki nakit ihtiyaçları için ise, kredi çekmek mantıklı bir yol olacaktır. Ancak yine de ihtiyacınızdan fazlasını talep etmemeniz, geri ödeme esnasında daha rahat olmanızı sağlayacaktır.

Geri ödeme süresini doğru belirleyin

Kredi aldığınız zaman, geri ödemeye genellikle bir ay sonrasında başlamanız gerekiyor. Bu gibi bir durumda aldığınız kredi miktarına göre vade seçimini iyi planlamak lazım. Düşük vadeli kredi işlemlerinde aylık ödemeler yüksek olsa da, borcunuzu kısa sürede kapatabilirsiniz. Uzun vadeli kredilerde ise, aylık ödemeler çok daha düşük olur ancak bankaya ödeyeceğiniz faiz miktarı artar. Bu nedenle ilk kez kredi alacaksanız, vade sayısını anlık ve gelecekteki maddi durumunuza göre belirlemeniz, uzun vadede ödeme güçlüğü yaşamamanız açısından önemli bir seçimdir.

Başvuru yapmadan önce kredi puanınızı kontrol edin

Başvuru için banka ile görüşmeden önce, kredi puanınızı kontrol etmeniz ve nasıl bir durumda olduğunuzu bilmeniz önemlidir. Her bankanın kendine özgü uygunluk kriterleri olsa da, başvurunuzun onaylanması için belirli bir kredi puanına sahip olmanız olmazsa olmazdır. Kredi puanınızı kontrol etmek, kredi almaya uygun olup olmadığınızı hakkında öncelikli olarak fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır. Eğer kredi puanınızın düşük olmasına rağmen, aynı anda birden çok bankaya kredi başvurusu yaparsanız ve başvurularınız reddedilirse; bu durum kredi puanının daha da düşmesine neden olacaktır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kredi türünü kesinleştirin

Kredi çekmeniz için birçok farklı seçenek mevcuttur. Her seçeneği daha dikkatli inceleyebilir ve hangisinin gereksinimlerinize uygun olduğunu belirleyebilirsiniz. Böylelikle hedeflerinize uygun olan kredi türünü belirleyebilir ve bankaların sunduğu bazı avantajlardan faydalanabilirsiniz.

Belgelerinizi hazırlayın

Her banka, kredi başvurunuzla birlikte birkaç belge isteyecektir. Bunlar, belirli bir dönem için en son banka hesap özetlerinizi, gelir belgesini, borç beyanını, harcama ayrıntılarını ve çok daha fazlasını içerebilir. Kredi başvurusu yaparken bu belgeleri bir an önce temin etmenizde fayda var.

Kredi sigortalarını kontrol edin

Hayatın beklenmeyen sürprizleriyle karşılaşmanız durumunda, olası bir borç yüküne karşı kendinizi korumanın en iyi yolu, kredinizi güvence altına almaktır. Bankalar borç verirken bazı kredi hayat sigortası teklifi de sunmaktadır. Ancak yasal haklarınız kapsamında, kredinizin sigortasını bankadan yaptırma zorunluluğu bulunmuyor. Ölüm, tam ve daimi maluliyet gibi kredi geri ödemesini imkansız hale getiren durumlarda, sigorta poliçesi tutarı yani prim tutarı ne olursa olsun, teminatlar dahilinde kredi borcu Sigortacı tarafından Dain-i Mürtein’e ödenir. Sigortanın kredinizi karşılayabilmesi için hangi kriterlere yer verdiğine, poliçenizde yer alan Özel ve Genel Şartları inceleyerek detaylı bilgi edinmeniz mümkün.

İlk kez kredi başvurusunda bulunmadan önce bu birkaç önemli noktayı aklınızda tutmak, sorunsuz bir borçlanma ve geri ödeme deneyimi yaşamanızı sağlamak için en büyük yardımcılarınız olabilir. İlk kez kredi çekerken bankaların karşılaştırmalı tekliflerini kolayca listelemek ve kriterlerinize özel teklifleri görmek için olayınkolayı Kredi sayfasında kredi hesaplama yapabilir, hesaplama sonrası olayınkolayı Çağrı Merkezi temsilcileri üzerinden kredi arayışınızla ilgili ücretsiz asistanlık hizmetinden faydalanabilirsiniz.

 

Bunları da beğenebilirsin