İşinize Yarayacak 10 Konut Kredisi Tavsiyesi

Konut için kredi almak oldukça zor ve karışık bir süreçtir. Söz konusu bankalar olduğunda, insanların anlamakta zorlandığı pek çok kavram işin içine dahil olmaktadır. Bu kavramlar sizin kredi ödeme planınızın önemli parçalarını oluşturmaktadır. Bununla birlikte konut kredisi ararken sadece bankalara değil kendinize de sormanız gereken bazı sorular olduğunu unutmayın.

Eğer siz de konut kredisi tavsiyesi arıyorsanız, bu yazımızı okuduğunda kendinize ve bankanıza sormanız gereken her şeyi tasarlamış olacaksınız.

Alabileceğiniz Krediyi Yaklaşık Olarak Hesaplayın

Bir bütçe analizi yapmadan ev aramak, daha sonra hayal kırıklığına neden olabilir. Bankadan ne kadar kredi alabileceğinizi kazandığınız maaşı düşünerek hesaplayabilirsiniz. Bankanın size vereceği maksimum kredi miktarı, aylık ödemeleri maaşınızın yarısına denk gelecek şekilde ortaya çıkabilir. Tercih ettiğiniz geri ödeme sürenize bağlı olarak toplam kredi miktarını hesaplayabilirsiniz. Örneğin eğer geliriniz aylık 5000TL ise size verilecek kredinin maksimum aylık ödemesi 2500TL civarında olacaktır.

Krediye Ayırabileceğiniz Bütçeyi Değerlendirin ve Ödeme Planı Hazırlayın

Kredi ödemeleri yaparken ev harcamalarının ve diğer günlük harcamaların olacağını unutmayon. Gelirinizin önemli bir bölümünü kredi taksitine bağlamak uzun dönemde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Alacağınız kredi miktarını belirlerken tüm giderlerinizi göz önünde bulundurun ve uzun vadede yapacağınız geri ödemeler için kendinize uygun miktar belirleyin.

Kredi Notunuzu Öğrenin

Konut kredisi başvurusu yapmadan önce kredi notunuzu öğrenmeniz faydalı olacaktır. Düşük kredi notu olan kişilere bankaların kredi çıkarma olasılığı oldukça düşüktür. Bu nedenle eğer konut kredisi almayı düşünüyorsanız 6 ay ya da 1 sene boyunca kredi notunuzu yükseltmeyi deneyebilirsiniz. Böylelikle başvurunuzun olumlu sonuçlanma olasılığını arttırabilirsiniz.

Evde Çalışan Kişi Sayısını Değerlendirin

Evde çalışan kişi sayısı konut kredisini geri ödemenizi belirleyecektir. Eğer eve iki ya da daha fazla maaş giriyorsa hem kredinin çıkma olasılığı artar hem de geri ödemelerinizi daha kolay gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi Döneminde Aylık Tasarruf Miktarını Göz Önünde Bulundurun

Bu yazı ilginizi çekebilir

Bütçenizi planlarken maaşınızın belli bir kısmını tasarruf için ayırmayı unutmayın. Acil ve beklenmedik ihtiyaçlarınız için bu tip bir birikim can simidiniz olacaktır. Aynı zamanda sağlık harcamaları için bir miktar para ayırmanız gerekebilir.

Konut Kredisi için Farklı Bankaları Değerlendirin

Kredi alırken acele etmeyin ve tüm bankaların seçeneklerini değerlendirin. Faiz oraı, masraf paketi ve daha sonra ödeme kolaylığı gibi koşulları göz önünde bulundurarak bankanızı seçebilirsiniz. Genellikle maaşınızı aldığınız bankadan kredi başvurusunda bulunmanız,  indirim ya da kampanyalardan faydalanmanızı sağlayabilir.

Kredilerin Vade Seçeneklerine Bakın

Bankaların sunduğu vade seçenekleri kafa karıştırıcı olabilir. Vade süresi arttıkça geri ödeyeceğiniz miktar da artmaktadır. Yani eğer 10 yıl geri ödemeli bir konut kredisi alırsanız 5 yıl geri ödemeli konut kredisine göre bankaya daha fazla ödeme yaparsınız. Bu nedenle çok uzun vadeler, geri ödenen miktar açısından avantaj sağlayamayabilir. Planlamanızı yaparken bunu da değerlendirin.

Kredi Hayat Sigortasında Fiyat Araştırması Yapın

Bankaların sunduğu masraf paketi içinde bulunan kredi hayat sigortasında en iyi fiyatı aldığınızdan emin olun. Kredi hayat sigortasını bankadan almak zorunda olmadığınız için, özellikle konut kredilerinde farklı bir hayat sigortası teklifi ile masraflarınızı düşürebilirsiniz.  

Yeniden Yapılandırma Seçeneklerini İnceleyin

Bazı bankalar konut kredileri için yeniden yapılandırma seçenekleri sunmaktadır. Bu seçenek eğer istenmeyen bir işsizlik durumu yaşanır ve kredi ödemeleri aksarsa kullanılmaktadır. Eğer her türlü olumsuz koşulu göz önünde bulundurarak kredi başvurusu yapmak istiyorsanız, mutlaka yeniden yapılandırma seçeneği olan bankaları değerlendirin. Yeniden yapılandırma ile o zamana kadar ödediğiniz borçta bir kayıp yaşanmadan kalan miktar için yeni bir ödeme planı oluşturabilirsiniz.

B Planı Yapın

Konut kredisi alırken her zaman B planı yapmanız gerekir. Hastalık ya da kısa bir işsizlik durumda ödemelerinizi aksatmamanız gerekmektedir. Bu nedenle bu gibi durumlar için kendinize alternatif bir ödeme plan geliştirmeniz önemlidir.

Bunları da beğenebilirsin